Hoppa till huvudinnehåll

Torget i Ekenäs får fler parkeringsrutor – ”Jätteviktigt för oss torgföretagare”

Rådhustorget i Ekenäs. Till vänster står bilar parkerade och till höger cyklar ett barn förbi.
I framtiden kommer bilarna att parkera åt andra hållet. Dessutom kommer bilarna att köra in till parkeringen bara från Stora Kyrkogatan. Rådhustorget i Ekenäs. Till vänster står bilar parkerade och till höger cyklar ett barn förbi. Bild: Yle/Malin Valtonen torget i ekenäs,Västnyland,Ekenäs

Arbetena på Rådhustorget i Ekenäs har inletts och snart kommer 60 bilar att få plats på torget. Parkeringen ska bli tydligare och det är något som tas emot med öppna armar av kaféföretagaren Kim Holmberg.

Den här veckan har nya övergångsställen blivit till vid Ekenäs torg. Gamla kullerstenar har bytts ut mot mörka och vita stenar, så att det ska vara lättare att se var övergångsställena finns.

Arbeten vid en kullerstensväg. På bilden anläggs ett nytt övergångsställe.
Nya övergångsställen har anlagts på Ekenäs torg. Arbeten vid en kullerstensväg. På bilden anläggs ett nytt övergångsställe. Bild: Yle/Malin Valtonen kullerstensgator,Kullersten,skyddsvägar
En kullerstensgata där det har lagats ett övergångsställe. I bakgrunden syns en grävskopa.
Två övergångsställen anläggs på Gustav Wasas gata vid slutet av Kungsgatan. En kullerstensgata där det har lagats ett övergångsställe. I bakgrunden syns en grävskopa. Bild: Yle/Malin Valtonen rådhustorget,Ekenäs,Västnyland,skyddsvägar

Parkeringen och planeringen av Rådhustorget är en evighetsfråga som diskuterats i över 50 år. Kim Holmberg som driver två kaféer vid torget ser förändringen som enbart positiv.

- Antalet parkeringsplatser blir mycket fler än i dag då det inte finns några markerade rutor. Ibland står det runt 30 bilar och fyller hela torget.

Kullerstensgatan Stora Kyrkogatan som leder upp mot gamla stadshuset i Ekenäs.
Alla fordon ska köra in för att parkera via Stora Kyrkogatan. Det blir ett parkeringsområde på vardera sidan av gatan. Kullerstensgatan Stora Kyrkogatan som leder upp mot gamla stadshuset i Ekenäs. Bild: Yle/Malin Valtonen Ekenäs,ekenäs stadshus,Västnyland

Beroende på hur folk har parkerat på torget så har det funnits upp till 40 platser för bilar på torget. Med de nya arrangemangen blir parkeringsrutorna 60 stycken. Dessutom får barnfamiljer och funktionshindrade egna parkeringsrutor.
Bilar som står parkerade huller om buller på Ekenäs torg.
Parkeringen vid torget har inte varit organiserad. Bilarna har parkerat huller om buller. Bilar som står parkerade huller om buller på Ekenäs torg. Bild: Conny Karlsson rådhustorget i ekenäs,Ekenäs

Parkeringen på torget är jätteviktig för oss företagare runt torget, säger Holmberg.

- Redan i går när det inte var möjligt att köra upp på torget så hade vi 50-60 färre kassakunder. Så viktig är parkeringen.

Kim Holmberg. I bakgrunden syns torget i Ekenäs.
Kim Holmberg säger att det är färre kunder när parkeringen på torget är begränsad. Det lönar sig dock att ha ena kaféet öppet på söndagar. Kim Holmberg. I bakgrunden syns torget i Ekenäs. Bild: Yle/Malin Valtonen torget i ekenäs,bagare,Västnyland,Ekenäs

På Facebookgruppen Du vet att du är från Ekenäs har Rådhustorgets nya parkeringsarrangemang fått både ris och ros. En del hade gärna sett mindre bilar och mera grönska på torget.

Kim Holmberg har sett en karta som fungerat som grund för stadens planer. Han tycker inte att man har glömt grönskan i de nya planerna.

- Det kommer att finnas en hel del planteringslådor som kommer att snygga upp torget främst på sommaren.

Torgförsäljning på Ekenäs torg.
Torgförsäljningen kommer fortsättningsvis att ske på hela torget. Tidigare fanns det ett förslag om att torget skulle koncentreras till ena sidan. Torgförsäljning på Ekenäs torg. Bild: Yle/Malin Valtonen försäljningsstånd,Ekenäs,Västnyland

De nya planteringslådorna kommer att matcha de som finns på Kungsgatan. De stora belysningsstolparna på torget har också målats svarta för att matcha de nya som finns på Kungsen.

Förbjudet att köra på sidorna av torget

Hittills har bilar parkerat parallellt med Gustav Wasas gata men nu ändrar parkeringsriktningen så att bilarna i stället är parallella med Stora Kyrkogatan som löper i mitten av torget.

Dessutom kommer alla bilar att köra in till parkeringen från Stora Kyrkogatan. Det betyder att de körfiler som går på sidorna av torget stängs av.

Bilar står parkerade på ett torg.
Färre bilar står parkerade på torget när arbetena pågår. Bilar står parkerade på ett torg. Bild: Yle/Malin Valtonen torget i ekenäs,Ekenäs,Västnyland,parkeringsområden
Bilar står parkerade på ett torg. Till höger syns en gul skylt där det står att taxistationen har flyttat.
Ekenäs taxi har flyttat bort från torget och därför finns det nu mera plats för parkering. Det kommer finnas plats för ett par taxibilar enligt de nya arrangemangen. Bilar står parkerade på ett torg. Till höger syns en gul skylt där det står att taxistationen har flyttat. Bild: Yle/Malin Valtonen torget i ekenäs,Ekenäs,parkeringsområden,Västnyland

Det betyder att Kim Holmbergs kafégäster i framtiden inte behöver sitta och dricka kaffe vid en körfil. Det är bra, för det har under årens lopp uppstått några riktigt farliga situationer, säger Holmberg.

- Folk sitter på uteserveringen och glömmer att de sitter nästan på körbanan och att det kommer bilar förbi.

Lyckat med söndagsöppet

Holmberg glasade i fjol in sin uteservering vid torget, ett projekt som tog många år innan det fick lov att förverkligas.

Nu har han inga nya planer för kaféerna annat än att han har provat med att förlänga öppettiderna på veckosluten på det ena kaféet och också ha öppet på söndagar. Mera öppet har varit mer lyckat än vad Holmberg i tiderna trodde.

- Söndagsöppet är något vi kommer att fortsätta med och vi utvidgar eventuellt öppettiderna.

Vy över Ekenäs torg. Till vänster syns en caféuteservering och en inglasad uteservering. Till höger parkerade bilar.
Det kommer att vara förbjudet att köra med bil på sidorna av torget, till exempel förbi kaféerna. Vy över Ekenäs torg. Till vänster syns en caféuteservering och en inglasad uteservering. Till höger parkerade bilar. Bild: Yle/Malin Valtonen carl de mumma,Ekenäs,Västnyland,uteservering

Holmberg provade på mera öppet efter en diskussion i somras. Diskussionen fick sin start när bloggaren och vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund kritiserade öppettiderna i Ekenäs centrum.

- I diskussionen lyfte man fram att det inte finns något öppet kafé på söndagarna, säger Holmberg som gjorde något åt saken.

Han tror inte att det är omöjligt att hans positiva erfarenheter bildar ringar på vattnet. Han konstaterar ändå att det är skillnad mellan olika branscher.

- Jag kan inte uttala sig om hur de andra företagarna kring Kungsgatan resonerar, det är sådana branscher som kanske inte har samma efterfråga på en söndag, säger Holmberg och syftar på året runt-öppet och inte endast under högsäsongen på sommaren.

Läs också