Hoppa till huvudinnehåll

Ur gropen växer det nya Tripla fram

Ulla Judström iklädd reflexväst, hjälm och skyssglasögon.
Inköpschef Ulla Judström vid gropen. Ulla Judström iklädd reflexväst, hjälm och skyssglasögon. Bild: Yle/ Karin Filén tripla

- Byggarbetsplatsen sträcker sig över ett lika stort område som femtio fotbollsplaner. I volym är gropen lika stor som tio riksdagshus.

Inköpschef Ulla Judström åskådliggör dimensionerna för byggarbetsplatsen i Mellersta Böle. Hon har på sig hjälm, skyddsglasögon, reflexväst och stadiga gummistövlar, precis som alla andra som stiger in på området som om några år ska vara de tre kvarteren som kallas Tripla.

Byggarbetsplats i Mellersta Böle.
Strax bakom Böle bro syns ingången till den blivande parkeringsanläggningen. Byggarbetsplats i Mellersta Böle. Bild: Yle/ Karin Filén tripla,Mellersta Böle

Runt omkring kör lastbilar, och grävmaskiner gräver. Från en stor maskin pyser det ut ånga. Det är morgon, och nere i gropen är det skuggigt och lite rått. Mot den blåa himlen avtecknar sig lyftkranar, festligt gula i solskenet där uppe.

Knytpunkt

År 2022 ska här stå klart ett enormt köpcentrum, kontor, 400 bostäder och en gigantisk parkeringsanläggning. Tripla kommer att förena Västra och Östra Böle, samt de nya bostadsområdena som ska byggas; Bangårdskvarteren till norr, skyskrapor till söder.

Projektet började med att man grävde den stora gropen. 30 000 lastbilslass med sten och annat material forslades till stora högar vid kanten av byggarbetsplatsen. Ulla Judström berättar att man senare kommer att använda det till att göra betong:

- Vi försöker på det sättet minimera vårt avtryck på miljön.

Gigantiskt parkeringsgarage

Just nu håller man på att gjuta en betongplattform för parkeringsanläggningen. Som allt i Tripla kommer den att bli stor. 130 000 kvadratmeter i fem våningar, med plats för 2300 bilar. Dessutom ska här finnas Finlands största cykelparkering med plats för 3000 cyklar, och reservation för möjligheten att ladda 400 elbilar.

Enligt Ulla Judström håller tidtabellen.

- Själva köpcentret ska vara färdigt redan till julmarknaden år 2019. Det kommer nog att bli klart.

Containrar på byggarbetsplats
Kring femhundra personer arbetar varje dag på byggarbetsplatsen. Containrar på byggarbetsplats Bild: Yle/ Karin Filén baracker

Mystisk tunnel

I bergväggen mot öst, strax norr om Böle bro, syns mynningen till en grotta eller tunnel. Den syns bra från tåget som stannar i Böle, och många resenärer har säkert undrat vad det är.

Grävskopor i arbete. I bakgrunden syns ingång till tunnel.
En femhundra meter lång tunnel har grävts ut med tanke på en eventuell framtida metrostation. Grävskopor i arbete. I bakgrunden syns ingång till tunnel. Bild: Yle/ Karin Filén grävskopor

- Det är en tunnel för metron. Vi bygger också en plattform för en station.

Femhundra meter in i berget går tunneln. Om framtida beslutsfattare vill satsa på ett metrospår norrut så finns alltså en reservation för det.