Hoppa till huvudinnehåll

Alf Norkko får svenska kungens gästprofessur

Alf Norkko, professor i Östersjöforskning.
Alf Norkko forskar vanligtvis i vattnen kring Tvärminne. Nu ska han göra kompletterande forskning i Stockholm. Alf Norkko, professor i Östersjöforskning. Bild: Yle/Minna Almark tvärminne

Professorn i Östersjöforskning Alf Norkko vid Tvärminne zoologiska station i Hangö får en gästprofessur i Stockholm.

Stockholms universitet gav Sveriges miljömedvetna kung Carl XVI Gustaf professuren i 70-årsgåva, och det är nu klart att den tillfaller Norkko.

Norkko beskrivs som en internationellt meriterad ekolog som arbetar med fokus på betydelsefulla kustnära Östersjöfrågor.

Forskar bland annat genom dykning

Norkko är speciellt intresserad av att förstå mångfaldens betydelse för hur havet fungerar.

Han och hans forskarteam på Tvärminne är specialiserade på att utföra storskaliga experiment på fältet, ofta genom dykning.

Planen är att utföra liknande jämförande och kompletterande fältstudier och experiment även i Stockholm. Forskningens fokus ska vara de kustnära miljöerna.

- Den här forskningen kommer att hjälpa oss förstå hur mänsklig aktivitet påverkar Östersjön, säger Alf Norkko i ett pressmeddelande.

Han kommer att arbeta deltid vid Stockholms universitets Östersjöcentrum i fyra år. Norkko har sedan tidigare ett samarbete med Askölaboratoriet i Stockholms skärgård.