Hoppa till huvudinnehåll

"Alla motgångar har gjort mig bitter"

Åldringar på gatan
Första gången arbetslös år 1993. Det här är en berättelse om arbetslöshet. Åldringar på gatan Bild: Yle/Mimmi Johansson fotgängare

Jag har varit arbetslös i olika omgångar, men försökt hanka mig fram genom olika jobb. Idag känner jag bitterhet och har svårt att hitta någon motivation.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Jag blev arbetslös första gången 1993. Jag blev uppsagd på grund av sparåtgärder från en, vad jag trodde, säker ordinarietjänst inom det kommunala.

På det följde en smärtsam skilsmässa efter ett 18 år långt äktenskap. Vår dotter hade börjat gymnasiet och koncentrationen på studier var lika med noll. Hela livet sket sig med andra ord.

För att klara livhanken ställde jag mig på fabriksgolvet med treskiftes jobb. Med lönen fick jag hyran, maten och dotterns studiematerial betalda.

Fabriken blev börsnoterad och aktieägarna i USA ville ha större utdelning. Resultatet blev att ursprungsfabriken i Finland var tvungen att läggas ned. Den sammanslogs med en nybyggd fabrik inom samma koncern. Efter en tid sades 100 personer upp och jag var en av dem.

Jag sökte jobb och skickade in många (verkligen många!) jobbansökningar. Min utbildning ligger på andra stadiets nivå och är rätt mångsidig, från merkantilt till hantverk. Trots att jag älskar skönhet och estetik har jag aldrig varit rädd för att jobba och hugga i där det behövs.

På äldre dagar fick jag jobb inom äldreomsorgen, först inom hemvården och senare inom vården på anstalt. Det är definitivt det tyngsta och mest frustrerande jobb jag har sysslat med! Det är inte bara fysiskt tungt utan även psykiskt.

Efter att vårt områdes psykiatriska sjukhus dragit in på vårdplatser, spreds de psykiskt sjuka patienterna till omkringliggande geriatriska avdelningar. Vilket ålderdomshem som helst var tvunget att omhänderta patienter med psykiska störningar.

Var gång jag fick mitt arbetskontrakt förnyat meddelade jag FPA. Varje besök på den instansen registrerades.

Det fysiskt tunga arbetet med alla lyft av tunga kroppar gjorde att min tog kropp tog ordentligt stryk. Detta resulterade i att mina höft- och knäleder är helt slutslitna.

Nu har jag grov artros och klassad som halvinvalidpensionär. Jag ligger tidvis vaken nattetid till följd av vidrig värk.

FPA stirrar sig blind på paragrafer och siffror.

Jag har inte råd att gå till läkare, som skriver ut värkmediciner som jag inte har råd att lösa ut. Vissa läkare ordinerar endast sådan medicin som ger dem otroliga fördelar av läkemedelsfirmorna.

Min kropp är förvriden av värk och jag söker själv bot till det genom alternativmedicin.

FPA stirrar sig blind på paragrafer och siffror. Eftersom jag tog emot ett verkligt underbetalt skitjobb inom vården, straffas jag nu genom att FPA kräver tillbaka mitt bostadsbidrag (1650€) som jag samtidigt beviljades.

Jag lämnade in besvär som förkastades. Märk väl att jag underrättade FPA var gång mitt snuttjobb förlängdes.

Jag har nu varit arbetslös i ett drygt år. Jag är 62 år och invalidiserad. Mina inkomster är cirka 1200€ i månadem, det blir cirka 850€ netto. Av detta går 430 euro till hyra.

Jag försöjer därtill ett barnbarn som kämpar i gymnasiet. Där anser alla lärare att just deras ämne är det viktigaste. Prestera, prestera och prestera ännu mera.

Finns det ännu någon som påstår att det är en lottovinst att vara född i Finland? Hur skall jag motivera mitt barnbarn i gymnasiet att orka slutföra studierna? Skall hen studera för att bli lika arbetslös som mormor?


I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Är du själv arbetslös?

Om du är eller varit arbetslös så har du en helt egen berättelse. Du får väldigt gärna dela den med oss. Och det kan du göra helt anonymt. Om du vill att redaktionen eventuellt kontaktar dig en för vidare diskussion och intervju kan du lämna dina kontaktuppgifter.

Vi kommer uppmärksamma en del av berättelserna senare i veckan här på Yle Vega.