Hoppa till huvudinnehåll

Barnen begravs i rasmassor medan Ryssland och USA käbblar

Det ryska flygvapnets operationer i Syrien kommer att fortsätta, meddelade Kreml på torsdagen. USA har krävt att flygräderna mot Aleppo upphör. En liten ljusglimt i det kompakta mörkret i Aleppo var en mirakelräddning av en liten flicka.

När vi drog ut henne ropade hon ”Pappa, håll min hand” och det kändes som om hon var min egen dotter. Jag var så rädd för att en sten skulle falla ner och döda henne.― Hjälparbetare från De vita hjälmarna

Det ryska "kriget mot terrorn" och det ryska flygvapnets operationer i Syrien kommer att fortsätta. Det meddelade den ryske presidentens talesman Dmitrij Peskov på en presskonferens på torsdagen.

USA:s utrikesminister John Kerry hotade på onsdagen att avbryta allt samarbete kring Syrien med Ryssland om inte flygräderna mot Aleppo upphör.

Ryssland beskyller USA för att stödja terrorism

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov beskyllde i sin tur USA för att ha inbjudit terrorister att anfalla Ryssland.

Han hänvisade till ett uttalande från det amerikanska utrikesministeriet, där talesmannen John Kirby sa att Ryssland borde ha ett intresse av att stoppa våldet i Syrien, eftersom kriget i Syrien kan leda till att extremister slår till mot ryska intressen eller ryska städer.

Både Peskov och Rjabkov fortsätter att beskylla USA för oförmåga - eller ovilja - att tvinga moderata rebellgrupper i Syrien att ta avstånd från jihadistgrupper.

Inom ramen för den fredsplan som gick om intet tillsammans med eldupphöret, lovade USA att pressa USA-stödda rebellgrupper att skilja sig från jihadister.

Mirakelräddning av en liten flicka

På onsdagen kunde den syriska frivilligorganisationen De vita hjälmarna rädda en femårig flicka som hade begravts under rasmassor.

Räddningsarbetare och överlevande hörde rop på hjälp ur ruinerna efter en flygattack i Aleppo. Efter att ha borrat och grävt i fyra timmar lyckades de nå fram till femåriga Ghazal Qasim. Hon låg begravd under bråte och var dammig och olycklig.

- Tack gode gud att vi fick ut henne. När vi drog ut henne ropade hon ”Pappa, håll min hand” och det kändes som om hon var min egen dotter. Jag var så rädd för att en sten skulle falla ner och döda henne, säger en av hjälparbetarna från De vita hjälmarna.

Ghazal fördes till en ambulans för att få vård. Det finns ingen information om hennes skador, eller om hennes familjemedlemmar.

Frivilligorganisationen säger att ryska bombplan låg bakom attacken och att åtminstone 24 personer dödades.

600 sårade borde evakueras genast

Uppskattningsvis 600 sårade borde absolut evakueras från Aleppo för att kunna erbjudas nödvändig vård. Det sa FN:s biträdande Syriensändebud Ramzy Ezzeldine Ramzy på torsdagen.

Under veckan efter att eldupphöret i Syrien bröt samman den 19 september så utsattes rebellkontrollerade östra Aleppo för åtminstone 1 700 flygangrepp. Det uppgav den frivilliga syriska hjälporganisationen Vita hjälmarna på tisdagen.

Enligt Vita hjälmarna och andra ögonvittnen har många av bomberna varit ryska bunkerbomber. Bomber som detonerar först efter att de trängt djupt in i marken. Den typen av bomber används i allmänhet mot militära installationer, men i Aleppo har de fällts bland civila bostadshus.

De rysk-syriska flygattackerna mot östra Aleppo sedan den 19 september beskrivs av många invånare som de värsta sedan kriget i Syrien började.

Fåtaliga läkare arbetar dygnet runt

Av de 250 000 - 300 000 invånarna som finns kvar i de rebellkontrollerade delarna av Aleppo uppskattas ungefär 100 000 vara barn.

Det är ofta just barn som faller offer för bomberna. Brittiska Channel 4 sände ett gripande reportage om pojkar som simmar i den senaste bombkratern, medan de berättar om nattens dödsoffer i grannskapet.

Enligt hjälporganisationen Syrian American Society som är verksam i Aleppo finns nu bara 30 läkare kvar i östra Aleppo. Bara två av dem är barnläkare, en av dem gynekolog. Där finns ingen anestesiläkare kvar. Sju av de kvarvarande läkarna är kirurger. Kirurgerna och alla de läkare som finns kvar i det belägrade Aleppo arbetar så gott som dygnet runt, men det råder stor brist på allt sjukvårdsmaterial.