Hoppa till huvudinnehåll

Behärskar du väjningsregeln för cyklister?

Reglerna för när en cyklist ska väja vid ett övergångsställe är egentligen enkla, men ändå så blir det ofta fel i trafiken. Situationer där både cyklisten och bilisten står stilla och väntar att den andra ska ta för sig är vanliga. Då borde båda parter känna till trafikreglerna.

Det som gäller är att när en cyklist cyklar på en cykelväg som fortsätter rakt över en väg är det cyklisten som väjer för bilarna. Men om övergångsstället är vid en korsning och bilen svänger över övergångsstället så är det bilen som ska väja. Lätt som en plätt, eller hur?

Uppmärksamhet i trafiken är det viktigaste

Överkonstapel Heidi Warelius från Helsingfors polisinrättning tror att trafikanterna helt enkelt inte känner till regeln tillräckligt bra, men ännu viktigare än regeln är uppmärksamheten i trafiken.

– Som cyklist borde man komma ihåg att man är ganska oskyddad. Det gäller att se upp och vara försiktig, man är den svagare om det blir en olycka med en bil, påminner Warelius.

65% av fotgängarna och 47% av cyklisterna följde trafikreglerna― Tätortsrapport 2016, Trafikförsäkringsverket

Vem är det som ska väja?

I Helsingfors finns det till och med vägskyltar uppsatta för att påminna cyklisterna om att det är de som ska väja för bilarna. Men ändå stannar bilarna för cyklisterna, hur ska man göra då?

– Det händer jätteofta. Nyss när jag cyklade över här så var det en annan cyklist som kom lite före. Hon höll ögonen på bilen som var på väg. Men det var bilen som väjde, trots att regeln är annorlunda. I sådana fall åker jag över. Det är väl ingen vits att alla stannar och väntar, undrar cyklisten Anna Kari från Helsingfors.

– Regeln är svår att förstå, i vilken korsning ska cyklisten väja och i vilken inte. Och sen när bilisterna vänligt väjer så då uppstår dessa oklara situationer, säger cyklisten Aleksi Kolehmainen från Helsingfors.

Årligen omkommer cirka 250 personer i vägtrafiken― Tätortsrapport 2016, Trafikförsäkringsverket

Bilisterna klagar på cyklisterna

Heidi Warelius från Helsingfors polisinrättning berättar att polisen i år för första gången fått in ganska mycket klagomål på cyklister beter sig dåligt i trafiken.

– Jag vet inte vad det beror på, men en del cyklister cyklar väldigt fort i trafiken. Framförallt i centrum så cyklar de ibland bland trafiken på körbanan, ibland på trottoaren och sen på cykelvägen. Det går snabbt och då kan det lätt hända olyckor, säger Warelius.

Läs också