Hoppa till huvudinnehåll

Behärskar du väjningsregeln för cyklister?

Reglerna för när en cyklist ska väja vid ett övergångsställe är egentligen enkla, men ändå så blir det ofta fel i trafiken. Situationer där både cyklisten och bilisten står stilla och väntar att den andra ska ta för sig är vanliga. Då borde båda parter känna till trafikreglerna.

Det som gäller är att när en cyklist cyklar på en cykelväg som fortsätter rakt över en väg är det cyklisten som väjer för bilarna. Men om övergångsstället är vid en korsning och bilen svänger över övergångsstället så är det bilen som ska väja. Lätt som en plätt, eller hur?

Uppmärksamhet i trafiken är det viktigaste

Överkonstapel Heidi Warelius från Helsingfors polisinrättning tror att trafikanterna helt enkelt inte känner till regeln tillräckligt bra, men ännu viktigare än regeln är uppmärksamheten i trafiken.

– Som cyklist borde man komma ihåg att man är ganska oskyddad. Det gäller att se upp och vara försiktig, man är den svagare om det blir en olycka med en bil, påminner Warelius.

65% av fotgängarna och 47% av cyklisterna följde trafikreglerna― Tätortsrapport 2016, Trafikförsäkringsverket

Vem är det som ska väja?

I Helsingfors finns det till och med vägskyltar uppsatta för att påminna cyklisterna om att det är de som ska väja för bilarna. Men ändå stannar bilarna för cyklisterna, hur ska man göra då?

– Det händer jätteofta. Nyss när jag cyklade över här så var det en annan cyklist som kom lite före. Hon höll ögonen på bilen som var på väg. Men det var bilen som väjde, trots att regeln är annorlunda. I sådana fall åker jag över. Det är väl ingen vits att alla stannar och väntar, undrar cyklisten Anna Kari från Helsingfors.

– Regeln är svår att förstå, i vilken korsning ska cyklisten väja och i vilken inte. Och sen när bilisterna vänligt väjer så då uppstår dessa oklara situationer, säger cyklisten Aleksi Kolehmainen från Helsingfors.

Årligen omkommer cirka 250 personer i vägtrafiken― Tätortsrapport 2016, Trafikförsäkringsverket

Bilisterna klagar på cyklisterna

Heidi Warelius från Helsingfors polisinrättning berättar att polisen i år för första gången fått in ganska mycket klagomål på cyklister beter sig dåligt i trafiken.

– Jag vet inte vad det beror på, men en del cyklister cyklar väldigt fort i trafiken. Framförallt i centrum så cyklar de ibland bland trafiken på körbanan, ibland på trottoaren och sen på cykelvägen. Det går snabbt och då kan det lätt hända olyckor, säger Warelius.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.