Hoppa till huvudinnehåll

Berusade beväringar vid Nylands Brigad fick hundratals euro i böter

Ingången till grantkastar- och pionjärkompaniet vid Nylands Brigad.
Beväringarna härjade i granatkastarkompaniets kasärn i Dragsvik. Ingången till grantkastar- och pionjärkompaniet vid Nylands Brigad. Bild: Yle/ Tove Virta Nylands brigad,Västnyland,granatkastarkompani,Ekenäs,Raseborg

Två berusade beväringar från Nylands Brigad gjorde sig skyldiga till flera olika förseelser efter en fuktig kvällspermission i september i fjol. De spottade och sparkade omkring sig och hotade med våld då militärpolisen ingrep.

Undersergeanten och jägaren uppträdde uppenbart berusade på kasernområdet i Ekenäs då de inte var i tjänsteuppdrag. Männen som tjänstgjorde vid granatkastarkompaniet i Dragsvik förde oljud och både störde och väckte förargelse.

De två beväringarna som är födda år 1995 vistades efter klockan 22 i fritidsrummet på kompaniet utan att meddela det till dejouren. Där rökte de också trots att det är förbjudet.

Militärpolisen måste använda handbojor

Då militärpolisen kom till platsen gjorde de två beväringarna motstånd och hotade med våld.

Jägaren betedde sig oberäkneligt, försökte spotta på militärpolisen och skrek fula ord. Väl inne i militärpolisens bil sparkade han på bildörrarna och spottade omkring sig.

Undersergeanten gjorde motstånd genom att härja och bråka orimligt. För att lugna ned honom satte militärpoliserna handbojor på honom. Militärpolisen lade handbojor också på jägaren.

Tillsammans förstörde de två berusade beväringarna också en brandvarnare genom att riva loss den. Männen har på det sättet orsakat Försvarsmakten en ekonomisk förlust på dryga 170 euro.

Dömdes till böter och skadestånd

Enligt Västra Nylands tingsrätt gjorde de sig skyldiga till bland annat olämpligt uppträdande av krigsman, hindrande av förman och tjänstgöringsbrott.

Både beväringarna dömdes till böter i stället för disciplinärstraff av tingsrätten. Undersergeanten dömdes att betala 45 dagsböter á 17 euro det vill säga 765 euro i böter.

Jägaren dömdes till 65 dagsböter á 6 euro alltså 390 euro i böter. Tillsammans ska de båda beväringarna solidariskt betala 176,51 euro i skadestånd till staten.