Hoppa till huvudinnehåll

Dyra viner med en bitter eftersmak

Rudy Kurniawan under en vinauktion.
Rudy Kurniawan under en vinauktion. Rudy Kurniawan under en vinauktion. Bild: Mel Hill 6512 0146 000,dokumentärprogram,Sour Grapes,Rudy Kurniawan,Yle Fem

Innan finanskrisen 2008 i USA fanns det gott om köpare av exklusiva viner. De som hade det gott ställt ekonomiskt, investerare, fastighetsmoguler, kändisar och entreprenörer köpte viner som om de vore investeringar för framtiden. Det fanns de som utnyttjade situationen.

Exklusiva grupper erbjöds vinprovningar där stora summor rullade och bloggare drev upp både priset på och intresset kring vinerna.

Under 2003 dyker ett nytt namn upp på vinhimlen. Rudy Kurniawan är en tystlåten och strikt klädd ung man med kinesiskt-indonesiskt påbrå. Han blir snart kallad "Dr Conti" på grund av sin expertis i Domaine de la Romanée -Conti från Bourgogne i Frankrike.

Det sägs att han investerar en miljon dollar per månad i sin vinkällare och är snart vinprovningarnas rockstjärna. Under sina egna vinprovningar är han en generös värd som anser att vin skall avnjutas och inte samlas på.

På en enda auktion 2006 inbringar Kurniawans viner för inte mindre än 35 miljoner dollar.

Men med tiden började allt fler ifrågasätta Kurniawans verksamhet. När miljardären Bill Koch köper tvåhundra flaskor av Kurniawan för ca 21 miljoner dollar börjar han ifrågasätta vinets ursprung och finansierar själv en utredning.

I franska Bourgogne börjar också Laurent Ponsot bli misstänksam när tidigare okända flaskor börjar dyka upp på marknaden. Han tar första bästa flyg till New York och landar mitt i en exklusiv och upphaussad auktion.

Det hela blir snart en resa in i vinbedrägeri av stora mått. Att avslöja Kurniawan är dock inte det enklaste. När det gäller mycket gamla viner måste man undersöka flaskans utformning, etikett och kork för att upptäcka eventuella bedrägerier. Detaljer som Kurniawan varit oerhört noga med.

Men i takt med att USAs ekonomi rasar skall också sanningen hinna ikapp Kurniawan.


Orginaltitel: Sour Grapes (USA, Storbritannien & Frankrike 2016)
30 dagar på Arenan
Dokumentären visades första gången i Yle Fem år 2016.
Regi: Jerry Rothwell & Ruben Atlas

The Guardians artikel om Rudy Kurniawan och dokumentären (på engelska)

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem