Hoppa till huvudinnehåll

Esbopolitiker om tjänstemännens Kanadaresa: "Herrarna har åkt för att ha roligt"

Torontoarenan under World Cup of Hockey 2016.
Torontoarenan där det spelades ishockey under World Cup of Hockey 2016. Torontoarenan under World Cup of Hockey 2016. Bild: TASS / Barcroft Media/ All Over Press World Cup i ishockey

Fem tjänstemän från bildnings- och idrottssektorn i Esbo har slagit ihop en studieresa med en hockeyturnering i Kanada. Det ser inte vackert ut, säger Esbopolitiker Fred Granberg (SFP).

Resan som enligt tidningarna ursprungligen skulle göras redan i våras flyttades fram till hösten - och sker nu samtidigt som ishockeyturneringen World Cup spelas i Toronto.

Tidningarna Länsiväylä och Hufvudstadsbladet har rapporterat om resan.

Stadens bildningsdirektör Sampo Suihko säger till Länsiväylä att han förstår att det ser dåligt ut att resan görs i samband med turneringen, men att resan och matcherna inte har någon koppling. Han kan ändå inte ge något svar på varför tidpunkten ändrades.

Tjänstemännen som just nu är på resa i Kanada är idrottsdirektören Martti Merra, idrottscheferna Markku Sistonen och Jarmo Ikävalko, chefen för Mattby ishall Mikko Kauhanen samt linjechef Ilpo Salonen från utbildningssidan. De kommer hem på fredag.

Pressmeddelande: Hockeybiljetter på egen bekostnad

Stadens bildningssektor har skickat ett pressmeddelande där det framgår att hockeymatcherna inte är inkluderad i programmet för studieresan, men att deltagarna får gå på matcherna på egen tid och bekostnad.

Inte heller där förklaras det varför tidpunkten för resan ändrades.

Syftet för studieresan var att bland annat se hur båtar ska vinterförvaras, hur man bygger en flervåningsishall och hur kanadensarna ordnar skolgymnastiken.

"Inga skäl för att resa"

- De här fem herrarna har nog bara åkt ut lite för att ha roligt, tror fullmäktigeledamot Fred Granberg (SFP).

Granberg poängterar att det givetvis ibland finns skäl för tjänstemän att resa, men att det i det här fallet inte verkar göra det.

- Det är nog lite löjligt att säga att man åker till Kanada för att lära sig hur man tar upp båtar till vintrarna. Där finns en leverantör som har en lösning om hur man staplar båtar på varandra, men den teknologin behöver man inte åka ända till Kanada för att lära sig. Det är enkla saker och det klarar vi av här i Finland också vid behov.

Fred Granberg
Fred Granberg (arkivbild). Fred Granberg Bild: Yle / Ted Urho finno båthamn

Fred Granberg ifrågasätter också hur stor nytta Esbo stad kan ha av att tjänstemännen lär sig hur man bygger en flervåningsishall.

- Våra ishallar är halvtomma redan nu, säger han och konstaterar att en resa som tjänstemän gör måste vara till nytta för skattebetalarna.

Han tycker ändå inte att summan som går åt till tjänstemännens resa är särskilt stor.

Nog finns det orsaker till att resa ibland, men då ska det nog vara lite mera genomtänkt och inte genomskinligt tajmat till ett stort världsevenemang som tjänstemännen vill uppleva.― Fred Granberg

- Det är klart att just den här resan inte kostar så mycket att det skulle spela någon roll; det är bara inte riktigt opportunt att göra sådant just nu.

Resan kostar femtontusen euro. Hur ser det ut i spartider?

- Nåjo, det är ju småpengar - tretusen euro per resenär. Inte har det någon ekonomisk betydelse direkt, men nog sänder det ändå lite fel signal.

Är det så här man räknar - att femtontusen euro är småpengar som inte har någon betydelse?

- Inte är det så man räknar, men om man talar om att höja skattöret med en halv procent så handlar det om lite på trettio miljoner och så vidare, så det är klart att det jämfört med det är småpengar. Men många bäckar små som det heter... Det är osnyggt att göra det just nu när vi sitter och drar eurona avlånga och staden har svårt att producera ens de mest elementära tjänsterna. Det är kärvt. Då ska man förstås inte slösa femtontusen euro heller. Det är klart.

Får man slösa dem när det är goda tider då?

- Nej det får man inte! Men inte är det ju så att tjänstemän aldrig får resa. Nog finns det orsaker till att resa ibland, men då ska det nog vara lite mera genomtänkt och inte genomskinligt tajmat till ett stort världsevenemang som tjänstemännen vill uppleva.