Hoppa till huvudinnehåll

Granskningen hårdnar - grenförbunden nu under lupp

Marco Casagrande, generalsekreterare på Bollförbundet.
Casagrande: Allt i ordning på Bollförbundet. Marco Casagrande, generalsekreterare på Bollförbundet. Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press Marco Casagrande

Undervisnings- och kulturministeriet har intensifierat granskningen av grenförbund som åtnjuter stora statliga stöd. Bland annat gymnastikförbundet och ishockeyförbundet har fått betala tillbaka understödsbelopp.

Enligt Yle Urheilus uppgifter har ytterligare utredningar utförts åtminstone hos stora förbund som Finlands Innebandyförbund, Finlands Bollförbund, Finlands skidskytteförbund och Finlands Gymnastikförbund.

– Man var i kontakt med oss i sommar och undrade om allmäna och specifika understöd. Deras kontrollant har varit i kontakt med oss och vi har svarat på hennes frågor. Vi har fått feedback på en del saker och följdfrågor på andra saker. Vi har behandlat alla ärenden och enligt vår syn på saken borde allt vara under kontroll, säger Marco Casagrande som är generalsekreterade på Bollförbundet.

Finlands Idrottsförbund, Innebandyförbundet och Skidskytteförbundet gav alla liknande svar till Yle Urheilu: Granskningen har ägt rumt, ytterligare dokumentation har efterfrågats och förbunden har levererat.

För Finlands Gymnastikförbund innebar granskningen att över en miljon euro återbetalades till statens kassa som oanvända.

– Det här går att läsa i vår årsberättelse. En summa på 800 000 euro fick vi styrt till ett annat ändamål, men vi har betalat tillbaka mellanskilladen, konstaterade förbundets ekonomichef Sanna Heikkilä till Yle Urheilu.

Den ursprungliga summan som ministeriet ville ha tillbaka låg på 2 050 000 euro, men slutligen återbetalades 1 250 000 euro tillbaka till statens kassa.

Också Finland ishockeyförbund har granskats.

– Ett litet bidrag har vi betalat tillbaka. Vårt rullskridsko-VM 2015 gick bättre än planerat. Vårt bidrag på 12 000 euro begärdes tillbaka och det har vi betalat, säger förbundets VD Matti Nurminen till Yle Urheilu.

De statliga understöden skall i regel användas för det syfte man fått pengarna för. Bidragen kan inte flyttas över till kommande budgetår.

Ministeriet har intensifierat uppföljningen av penninganvändningen i inom idrottsorganisationerna.

Finlands Olympiska kommitté fick tidigare betala tillbaka 400 000 euro i understöd som hade använts till fel ändamål. För tillfället granskar ministeriet också verksamheten inom takorganisationen Valo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport