Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors får ett eget Manhattan

Vy över nya Helsingfors med Fiskehamnen och centrum.
Skyskrapor kommer att vara en del av Helsingfors i framtiden. Vy över nya Helsingfors med Fiskehamnen och centrum. Bild: Yle skyskrapor,Helsingfors,Fiskehamnens metrostation,stadsplanering

Två av Finlands största byggprojekt finns i Helsingfors. Med bostadsområdena Böle och Fiskehamnen som inkluderar var sitt stora köpcentrum förstoras Helsingfors i riktning uppåt istället för på bredden. Med de här två jättebyggena förändras stadsbilden dramatiskt.

I den enorma gropen i mellersta Böle byggs det febrilt. Det händer någonting hela tiden, vart man än tittar. Den lägsta punkten är långt nere under marknivån.

– Ser du där i hörnet, den runda tunnelöppningen, pekar Heidi Kauppinen, kommunikationschef på byggkoncernen YIT.

Min blick får leta ett tag innan den märker det lilla hålet i bergväggen, som egentligen inte alls är så litet, eftersom jag ser en lastbil köra in i tunneln samtidigt som jag tittar.

– Det är tunnelöppningen till en möjlig, framtida metrostation, ifall Helsingfors någon gång beslutar att utvidga metron, förklarar Kauppinen.

Staden förändras

Jag har svårt att föreställa mig hur det kommer att se ut här, när det är färdigbyggt. Men för dem som jobbar med det här enorma pusslet är det klarare.

– Jag har tittat på planerna för det här området så mycket, att nu börjar jag lite se hur det blir när det är färdigt, säger Ulla Judström som är inköpschef för byggprojektet Tripla.

Och ett som är säkert, är att det här bygget, och det i Fiskehamnen, kommer att förändra stadsbilden.

– Förstås är det ett stort ansvar, eftersom det här bygget har en så stor effekt på oss alla som bor i Helsingfors, säger Judström.

Tripla, med andra ord det nya Böle centrum.
Så här ska nya Böle se ut när helheten Tripla är färdigbyggd. Tripla, med andra ord det nya Böle centrum. Bild: YIT tripla
Man kan säga att åtta skyskrapor med över 30 våningar ju är ett litet Manhattan.― Mikael Sundman

En port in till Helsingfors

Också i gropen i Fiskehamnen byggs det febrilt. Här ska köpcentret Redi öppna dörrarna redan om två år.

– Man kan säga att åtta skyskrapor med över 30 våningar ju är ett litet Manhattan. Men det är inte inne i centrum utan lite utanför, här markerar man var innerstaden slutar och förorten börjar. Det är en port till Helsingfors, som nog kommer att synas, men som kommer vara tillräckligt långt borta för att Helsingfors silhuett inte förstörs, beskriver arkitekten Mikael Sundman.

Fiskehamnen och redi.
Hela Redi i Fiskehamnen ska vara färdigt 2023. Fiskehamnen och redi. Bild: SRV/ REDI. Fiskehamnens metrostation,helsingfors

Och han verkar nöjd, den tidigare stadsplaneraren. Det gemensamma för bygget i Fiskehamnen och den i Böle är att de dagligen är en knutpunkt för tiotusentals resenärer och boende.

– Och så kan man fråga om det är fiffigt att bygga så här mycket - det vi har i Fiskehamnen är dubbelt större än Kampens köpcentrum, frågar Sundman och svarar själv på frågan.

– Det är helt klart att det är förnuftigt. Nästan 30 000 människor ska bo i trakten och de behöver ett centrum. Och samma sak i Böle: Böle station är Finlands näst största järnvägsstation med 50 000 människor som passerar dagligen.

Köpcentrum i kollektivtrafikens knutpunkt

Om några år ska Böle och Fiskehamnen inte längre vara något som man bara åker förbi med tåget eller metron mot Helsingfors centrum, utan enorma köpcentra, arbetsplatser och bostadsområden för tiotusentals.

– Vi ser en en dramatisk förändring. Det har nog aldrig byggts så mycket i innerstaden som det görs nu. Och det sker samtidigt på Busholmen, i mellersta Böle och Fiskehamnen, säger Mikael Sundman.

– Är det inte fantastiskt att få köpcentrum där kollektivtrafiken är i centrum? Och inte som i regionen där personbilstrafik är den enda möjligheten för den som inte hoppar på bussen. Jag har sällan sett en sådan här fantastisk möjlighet, gläder sig Sundman.

Köpcentret Redi reser sig i Fiskehamnen
Redi i Fiskehamnen ska bestå av ett köpcentrum, parkeringshall och åtta skyskrapor. Köpcentret Redi reser sig i Fiskehamnen Bild: Tino Oksanen redi,Fiskehamnens metrostation,köpcentra
Jag tror det här kommer att bli en bra mötesplats för alla i framtiden.― Ulla Judström

800 byggarbetsplatser

Det jobbas på rekordmånga byggarbetsplatser i Helsingfors den här hösten. Enligt Helsingfors stads byggnadskontor finns det 800 olika byggarbetsplatser i staden. På ett av de största byggena i Finland, i gropen i mellersta Böle, avtecknar sig snart husen mot skyn. År 2022 ska köpcentret, bostäderna och kontoren stå klara.

– Det här blir en bra mötesplats åt alla i framtiden, säger Ulla Judström från YIT.

– Någon lika stor förändring som vi ser här nu, ser vi inte på ett halvt sekel i Helsingfors. Och vad som händer om ett halvt sekel vet ingen, slår den tidigare stadsplaneraren Mikael Sundman fast.