Hoppa till huvudinnehåll

Hopp mellan politik och näringsliv - karensfrågan dyker alltid upp

En svart läderportföj i förgrunden på ett bord.
En svart läderportföj i förgrunden på ett bord. Bild: Yle/Janne Lindroos belle epoque

Diskussionen om politiska avhopp har igen aktualiserats. Det är inte första gången man diskutera hopp från politiken till näringslivet, och behovet av karensavtal.

De politiska avhoppen över till "andra sidan" har blivit mycket vanligare under de senaste åren.

Allt fler lämnar maktens korridorer i riksdagshuset för centrala poster eller för att idka lobbning inom näringslivet.

Politiska avhopp både från högern och från vänstern

En av de första finländska politikerna som gjorde det här var SFP:s egen Christoffer Taxell. Efter en 15 år lång politisk karriär som partiledare, undervisningsminister och justitieminister hoppade Taxell av politiken 1990 för att bli vd för industriföretaget Partek.

Christoffer Taxell
Christoffer Taxell. Christoffer Taxell Bild: Åbo Akademi christoffer taxell

Sedan dess har han haft flera höga poster inom olika finländska företag, och är i dag bland annat styrelseordförande för Konstsamfundet.

Vänsterpolitikern Suvi-Anne Siimes inledde ny karriär inom affärslivet

Vänsterförbundets tidigare minister Suvi-Anne Siimes meddelade i mars 2006 att hon lämnar partiet och politiken, efter interna konflikter inom partiet. Hon var då partiordförande och hade varit både kulturminister, finansminister, bostadsminister och biståndsminister.

suvi-anne siimes
Suvi-Anne Siimes suvi-anne siimes Bild: Yle/Parad Media efter nio

Siimes överraskade med att några månader senare inleda en ny karriär, nu inom läkemedelsbranschen, då hon blev vd för Läkemedelsindustrin. I våras valdes hon in i den liberala tankesmedjan Liberas styrelse där bland annat också Björn Wahlroos sitter.

Jyri Häkämies föredrog näringslivet

Karenstider debatterades också på bred front för fyra år sedan då Samlingspartiets Jyri Häkämies lämnade politiken och näringsministerposten för att bli vd för Finlands Näringsliv EK. Det snabba hoppet från näringsminister till chef för en arbetsgivarorganisation ansågs problematiskt på grund av den interna information som Häkämies ansåg sitta på.

Jyri Häkämies, vd för Finlands Näringsliv EK.
Jyri Häkämies Jyri Häkämies, vd för Finlands Näringsliv EK. Bild: All Over Press Jyri Häkämies

Häkämies har haft en central roll i förhandlingarna om konkurrenskraftsavtalet som har förts mellan regeringen och arbetsmarknadsparterna.

Carl Haglund överraskade SFP

När Carl Haglund i juni plötsligt meddelade att han lämnar politiken kom det som en stor överraskning för de flesta. Haglund var sittande partiordförande och före detta försvarsminister då han plötsligt hoppade över till den kinesiska biobränslejätten Sunshine Kaidi Group. Också Haglunds politiska avhopp väckte mycket kritik både inom partiet och utanför.

Politikern Carl Haglund.
Carl Haglund Politikern Carl Haglund. Bild: Yle / Petter West carl haglund

Många kritiserade röstmagneten Haglund för att han som förtroendevald inte satt kvar som riksdagsman hela perioden ut. Riksdagen beviljade honom ändå enhälligt befrielse från uppdraget som riksdagsledamot. Haglund har på kort tid avancerat till att bli Finlands vd inom den kinesiska koncernen.

Näringslivet lockar i synnerhet personer från Samlingspartiet

Samlingspartisten och tidigare social- och hälsovårdsministern Laura Räty, hoppade av politiken i maj för att börja leda affärsverksamheten vid det privata vårdbolaget Terveystalo. Då hon bytte jobb var hon biträdande stadsdirektör i Helsingfors med ansvar för social- och hälsovårdssektorn. Också det här avhoppet fick mycket uppmärksamhet.

Laura Räty
Laura Räty Laura Räty Bild: Samlingspartiet laura räty

Rätys goda vän och partikamrat, riksdagsledamot Lasse Männistö, flyttade över till den privata vårdbranschen redan våren 2015. Han utsågs till ansvarig chef för vårdavtal vid Mehiläinen efter att ha gett sin plats i riksdagen åt Laura Räty.

Näringslivet har i synnerhet lyckats locka till sig många från Samlingspartiet de senaste åren. Det här gäller också tidigare partisekreteraren Taru Tujunen som för två år sedan blev vd för kommunikationsbyrån Ellun Kanat som håller på med lobbning och kommunikationsstrategier. Tujunen efterträddde Kirsi Piha, också hon tidigare politiker från Samlingspartiet. Samlingspartiets tidigare EU-parlamentariker Pia-Noora Kauppi är i sin tur nuförtiden vd för Finansbranschens Centralförbund. Den posten har hon haft i fyra år.

Mikael Jungner lämnade politiken, Matti Vanhanen hoppade av tillfälligt

SDP:s Mikael Jungner hoppade av efter en kort politisk karriär för att ägna sig åt lobbyverksamhet. Jungner hann vara både partisekreterare och riksdagsledamot innan han 2015 blev vd för kommunikationsbyrån Kreab i Finland.

Centerns tidigare statsminister Matti Vanhanen lämnade också politiken och riksdagen för några år för att bli vd för Familjeföretagarnas förbund. Det här skedde efter Centerns valfinansieringshärva då Vanhanen var partiordförande. Våren 2014 meddelade Vanhanen ändå att han återvänder till politiken.

Affärsmannen Hjallis Harkimo i anslutning till en intervju vid MTV3 i februari 2016.
Hjallis Harkimo Affärsmannen Hjallis Harkimo i anslutning till en intervju vid MTV3 i februari 2016. Bild: All Over Press / Timo Korhonen Hjallis Harkimo,affärsmän

En del hoppar i motsatt riktning

Det finns också de som har hoppat i motsatt riktning. Till dem hör bland annat affärsmannen Hjallis Harkimo som blev invald från Samlingspartiets lista i förra riksdagsvalet. Också minister Anner Berner hade ett långt förflutet inom näringslivet innan hon lockades till politiken av Centern.

Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016.
Anne Berner Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016. Bild: All Over Press Anne Berner,Kommunikationsministeriet,kommunikationsminister

För att inte tala om Centerns statsminister Juha Sipilä som hann sitta i ledningen för 40 olika företag och förtjäna en förmögenhet, innan han gav sig in i politiken för fem år sedan.
Centerns ordförande Juha Sipilä.
Juha Sipilä Centerns ordförande Juha Sipilä. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Juha Sipilä,centerns ordförande juha sipilä