Hoppa till huvudinnehåll

Karijärviflyktingar kan representera Finland i Monaco

Unga asylsökande på teaterevenemang i Vasa.
Unga asylsökande på teaterevenemang i Vasa. Bild: Eva-Rita Helin karis bächeha

Ska elva afghanska flyktingpojkar från asylboendet på Karijärvi lägergård i Borgå få representera Finland i en av världens största amatörteaterfestivaler?

Svaret klarnar i november, då juryn för Mondial du Theatre gör sitt beslut. Pojkarnas gripande pjäs är Finlands kandidat för festivalen i Monaco.

Brev till hemlandet

Föreställningen Kirjeitä utgår från en rad personliga brev som en grupp av minderåriga asylsökande pojkar har skrivit hem till släkt och vänner.

På scenen står elva pojkar som har kommit ensamma till Finland från Afghanistan.

De elva pojkarna kallar sig Karis Bächeha, eller Pojkarna från Karijärvi.

Beslut i november

Det var i november 2015 som de kom till Karijärvi lägergård i Borgå och började bygga upp en ny tillvaro.

Ett år senare kandiderar de för att representera Finland i en av världens största amatörteaterfestivaler, Mondial du Theatre, i Monaco.

Det handlar inte om en teaterfestival för ungdomar och inte heller för asylsökande, utan helt enkelt en amatörteaterfestival.

Det är Finlands AITA/IATA-center rf som har valt pjäsen Kirjeitä som Finlands officiella representant för amatörteaterfestivalen i Monaco. AITA/IATA-center är ett samarbete mellan tre amatörteaterorganisationer i Finland.

Juryn i Monaco kommer i november att välja vilka länder som får delta i festivalen.

Pojkarna från Karijärvi har tillsvidare spelat pjäsen vid Teatris-evenemanget i Borgå, på Lilla Villan i Sibbo och de har också representerat Östnyland vid ett nationellt teaterevenemang i Vasa.