Hoppa till huvudinnehåll

Knark översvämmar Sydostasien

Hongkong
Hongkong. Hongkong Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Hongkong,Kina

Det finns uppskattningsvis sex miljoner narkomaner i Indonesien. Den farliga men förhållandevis billiga drogen metamfetamin ökar snabbt.

" Det är inte bara Thailand som har förlorat kriget mot narkotika utan hela världen. Man kan jämföra situationen med en människa som har insjuknat i obotlig cancer." Den skrämmande bedömningen gjorde Thailands justitieminister Paiboon Koomchaya i en tidningsintervju i somras. Han hänvisade till att det finns långt fler än en miljon narkomaner i Thailand.

Upp till 70 procent av alla fångar i Thailand, det vill säga 250 000 människor, är dömda för narkotikabrott. Fängelserna är överbelastade och en stor del av fångarna lever i eländiga förhållanden.

Blodig och skoningslös kampanj i Filippinerna

Narkotikaproblemet är ännu svårare i Burma, Indonesien och Filippinerna än i Thailand.

I Filippinerna har presidenten Rodrigo Duterte satt igång en omstridd och skoningslös kamp mot knarkhandlarna. Efter att Duterte kom till makten i juni har mer än 3 000 filippinier dödats, ofta under mystiska förhållanden efter att ha blivit beskyllda för att sälja narkotika.

Ihjälskjuten person förs bort i Filippinerna.
Ihjälskjuten person förs bort i Filippinerna 27.9.2016. Ihjälskjuten person förs bort i Filippinerna. Bild: EPA/EUGENIO LORETO Filippinerna,narkotika (användning),narkotikahandel,droger

Drygt hälften av offren har inte dödats av poliser utan av medlemmar av olika medborgargarden.

Människorättsorganisationer säger att medborgargardena blint följer Dutertes uppmaning att ta livet av filippinier som misstänks vara inblandade i knarkhandel. Duterte har dessutom lovat att beskydda gärningsmännen.

Duterte förnekar ändå att hans kampanj leder till olagligheter.

- Det gäller att inte dra förhastade slutsatser och utgå från att det är frågan om utomrättsliga dåd. Vi utreder alla oklara fall, sade en av Dutertes talesmän nyligen under en presskonferens.

Hongkong en port från Kina ut till världen

I det autonoma Hongkong hittar tullen allt oftare narkotika som är på väg från Kina till andra länder i regionen. Filippinernas president Rodrigo Duterte har beskyllt kinesiska ligor för att orsaka narkotikaproblemet i Filippinerna.

- Vi har gjort det största beslaget hittills av metamfetamin på ett containerfartyg. I år har vi beslagtagit dubbelt så mycket narkotika som under motsvarande tidsperiod i fjol, konstaterade en tulltjänsteman under en presskonferens i augusti.

Metamfetaminet var på väg till Indonesien. Där har narkotikaproblemet blivit så allvarligt att regeringen överväger att inleda en lika hårdhänt kamp mot knarkhandlarna som den som nu pågår i Filippinerna.

Man från Singapore gripen på Bali på grund av innehav av metamfetamin.
Man från Singapore gripen på Bali på grund av innehav av metamfetamin. Man från Singapore gripen på Bali på grund av innehav av metamfetamin. knarkhandel,narkotika -- smuggling,narkotikahandel,Indonesien,Bali

- En knarkhandlares liv är värdelöst eftersom han själv gör sig skyldig till massmord. Hur kan vi respektera en sådan person, konstaterar Budi Waseso, chef för byrån som ansvarar för försöken att få ett slut på narkotikahandeln.

Det är inte bara Thailand som har förlorat kriget mot narkotika utan hela världen. Man kan jämföra situationen med en människa som har insjuknat i obotlig cancer.― Thailands ustitieminister Paiboon Koomchaya

Det finns uppskattningsvis sex miljoner narkomaner i Indonesien. I synnerhet antalet människor som använder den farliga, men förhållandevis billiga, drogen metamfetamin ökar snabbt.

Tullen lägger beslag på 75 kilo metamfetamin gömda i nudelpaket.
Tullen lägger beslag på 75 kilo metamfetamin gömda i nudelpaket i Tangerang, Indonesien. Tullen lägger beslag på 75 kilo metamfetamin gömda i nudelpaket. Bild: Jefta Images / Barcroft Media/ All Over Press Indonesien,knarkare,knarkhandel,narkotika -- smuggling,narkotikahandel,narkotikabrott,Tangerang,Banten

Maffian inblandad

Polisinspektören John Ribeiro säger att den kinesiska motsvarigheten till maffian, de så kallade triaderna, länge har kontrollerat narkotikahandeln i Hongkong. Ribeiro tror ändå inte att triaderna på egen hand kan stå bakom smugglingen av metamfetamin till Sydostasien.

- Att döma av de enorma volymerna drivs knarkhandeln av transnationella ligor. Det gör det ännu svårare att lösa problemet än om det bara hade handlat om triader, konstaterar han.

Misslyckad kamp mot knarkhandel i Thailand

Mer och mer metamfetamin produceras i Kina och också där ökar antalet narkomaner snabbt. Det uppskattas finnas över 15 miljoner missbrukare i landet.

En stor del av drogerna smugglas ändå ut ur Kina till andra länder i regionen. Dessutom produceras väldiga mängder metamfetamin också i Burma. Största delen smugglas till grannländerna Kina, Laos och Thailand.

Nu varnas det för att beslutsfattarnas planer på att ta till hårdare tag för att bekämpa narkotikahandeln kan motverka sitt syfte. Experter påpekar att man i Thailand år 2003 verkställde en blodig kamp mot knarkhandlare. Nästan 3 000 människor dödades under tre månader - men handeln fortsatte som förr.

Slumområde i Bangkok, Thailand
Slumområde i Bangkok, Thailand Slumområde i Bangkok, Thailand Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Thailand,Bangkok,slumområden,boende