Hoppa till huvudinnehåll

Kongressen körde över Obama - terrordrabbade får stämma Saudiarabien

Demonstration utanför Vita Huset.
Anhöriga till 9/11-attackerna demonstrerade utanför Vita Huset. Demonstration utanför Vita Huset. Bild: EPA /Shawn Thew 11 september-attackerna,demonstration

Anhöriga till offer för 9/11-attackerna kan nu stämma Saudiarabien. USA:s kongress röstade på onsdagen ned det veto som president Barack Obama lagt in mot lagförslaget.

Kongressens beslut var en stor motgång för Obama som hävdat att lagen inte är förenlig med USA:s intressen. Enligt Obama leder lagen till att utländska makter kan stämma USA för drönarattacker som görs för att bekämpa terrorism.

Det är ett farligt prejudikat och ett exempel på att man ibland måste fatta tunga beslut. Men jag är inte förvånad.― President Barack Obama

Presidentens varningar klingade emellertid för döva öron. Obamas veto röstades ned med bred marginal. I senaten föll rösterna 97-1 och i representanthuset 338-74. Det var första gången som ett veto av Obama röstats omkull.

- Hur kan någon titta i ögonen på de anhöriga och säga att de inte har rätt att försöka skipa rättvisa, sade Texas republikanske senator John Cornyn.

Anhöriga vill sända ett budskap

En av de anhöriga som väntat på att få stämma Saudiarabien är Lorie van Auken. Hennes man omkom i attacken mot World Trade Center. Hon hoppas att en rättegång eventuellt kan förhindra framtida terroristattacker och leda till att ny information dyker upp.

- För mig handlar det om att få fram sanningen och skipa rättvisa. Att sända ett budskap om att man inte kommer undan med mord, sade hon.

Obama: Farligt prejudikat

President Obama kallade beslutet att godkänna lagen ett misstag i en intervju för CNN.

- Det är ett farligt prejudikat och ett exempel på att man ibland måste fatta tunga beslut. Men jag är inte förvånad.

- Ett val är på kommande och det är jobbigt för politiker att avge en röst som kan tolkas som att man röstar emot de anhöriga till 9/11-attackerna, sade Obama och poängterade att också försvarsministern Ashton Carter och marinkårsgeneralen Joseph Dunford var emot lagförslaget.

Upprörda känslor i Saudiarabien

I Saudiarabien, som var fosterland för 15 av de 19 flygplanskaparna, har lagen kritiserats häftigt.

Saudiarabien har förvarnat USA om att man kommer att sälja tillgångar värda hundratals miljarder dollar för att undvika att de beslagtas i samband med avgöranden i amerikanska domstolar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes