Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa stad: Vi betalar fortfarande för mycket för räddningsverket

brandbilar
brandbilar Bild: Yle/Mikael Kokkola borgå brandstation

Lovisa vill ändra på kostnadsfördelningen för räddningstjänsterna. Det här hävdar Lovisa varje år. Hoppet är nu riktat på att räddningsdistrikten ska bli större.

Varje år då budgeten slås fast för Östra Nylands räddningsverk hävdar Lovisa att kostnadsfördelningen är felaktigt gjord. Lovisa menar att riskbedömningen är föråldrad.

Det har blivit en principfråga för Lovisa att påpeka att staden anser sig vara felaktigt behandlad och betala för mycket. Tankarna går till antika Rom och senator Cato som i varje anförande påpekade att staden Karthago borde förstöras eftersom den upplevdes vara ett hot mot Romarriket.

Tekniska direktören i Lovisa, Ulf Blomberg, menar att Lovisa är i minoritet i räddningsverket och att ingen annan stad eller kommun frivilligt vill betala mer så att Lovisa ska få ner på sina kostnader.

Ulf Blomberg understryker att riskbedömningen gjordes under en tid då det planerades en större hamn i Valkom, en plan som aldrig förverkligades.

Lovisa hamn Valkom
Valkom hamn blev inte så stor som man hade tänkt sig. Arkivbild Lovisa hamn Valkom Bild: Yle/Stefan Paavola valkom hamn

Lovisa enda som har kärnkraftverk

Östra Nylands räddningsverk ser annorlunda på frågan. Räddningschef Peter Johansson påpekar att det endast är Lovisa som har ett kärnkraftverk i Östnyland.

Kärnkraftverket är orsaken till att det fattades beslut om att det måste finnas en ordinarie brandkår i Lovisa.

kärnkraftverket i lovisa 25.04.16
Kärnkraftverket i Lovisa. Arkivbild kärnkraftverket i lovisa 25.04.16 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa kärnkraftverk,reaktorer

Tekniska direktören i Lovisa Ulf Blomberg går till mothugg genom att påpeka att det i Borgå finns ett stort område för petrokemisk industri, alltså Sköldvik. Det här är också en stor riskfaktor.

Räddningschef Peter Johansson påpekar att Neste i Sköldvik betalar för en helt egen brandkår, vilken inte Fortum gör i lika omfattande utsträckning.

sköldviks raffinaderiområde sedd från havet
Oljeraffinaderiet i Sköldvik. Arkivbild. sköldviks raffinaderiområde sedd från havet Bild: Yle/Stefan Härus tankbåtar

Väntar på reform av räddningsväsendet

Räddningschef Peter Johansson anser också att det är onödigt att i det här skedet göra ett nytt avtal mellan kommunerna. Räddningsväsendet i vårt land ska förnyas inom några år.

I samband med social- och hälsovårdsreformen ska räddningsdistrikten ses över. Ingen vet i dagens läge hur stora de ska bli trots att tanken är att reformen ska genomföras om några år, alltså 2019.

Räddningschef Peter Johansson vid en släckningsbil av samma typ som den som ska bytas ut
Räddningschef Peter Johansson. Arkivbild Räddningschef Peter Johansson vid en släckningsbil av samma typ som den som ska bytas ut Bild: Yle/Sune Bergström brandbil

Tekniska direktören i Lovisa Ulf Blomberg sätter hopp till den kommande reformen av räddningsväsendet. Då flera kommuner ska bilda ett räddningsområde hoppas han att majoriteten ska inse att Lovisa stad betalar för mycket.

- Då hoppas jag att Lovisas andel blir i proportion till både risk och invånarantal, säger Blomberg.

Läs också