Hoppa till huvudinnehåll

Många vallfärdar till knesset där Peres ligger på lit de parade

Människor köar utanför det israeliska knesset för att hedra Peres.
Människor köar utanför det israeliska knesset för att hedra Peres. Bild: EPA/ABIR SULTAN Shimon Peres,Lit de parade,Jerusalem

Både sörjande israeler och besökare köar utanför knesset i Jerusalem för att ta avsked av Israels framlidne president Shimon Peres. Säkerhetspådraget kring minnesceremonier och fredagens begravning beskrivs som enormt.

Shimon Peres kommer att ligga på lit de parade utanför det israeliska parlamentet till klockan nio på torsdag kväll. På fredagen är det dags för begravningen som kommer att besökas av ett stort antal världsledare och kungligheter.

Hedersvakt vid Peres' kista utanför knesset 29.9.l2016
Hedersvakt vid Peres' kista utanför knesset 29.9.l2016 Bild: EPA/ABIR SULTAN Shimon Peres,Lit de parade,Israel

Bland dem som åtminstone kommer att delta i begravningen finns USA:s president Barack Obama, prins Charles, Frankrikes president François Hollande och kung Felipe av Spanien. Också Finlands statsminister Juha Sipilä åker till Jerusalem för att hedra minnet av Peres.

- Vi har att göra med en operation utan motstycke, sade Jerusalems polischef Roni Alsheikh då han beskrev säkerhetsoperationen kring torsdagens minnesceremonier och fredagens begravning.

Åtminstone 7 000 poliser har ansvar för säkerheten.

President Reuven Rivlin med hustru Nechama och premiärminister Benjamin Netanyahu vid Peres' kista 29.9.2016
President Reuven Rivlin med hustru Nechama och premiärminister Benjamin Netanyahu vid Peres' kista President Reuven Rivlin med hustru Nechama och premiärminister Benjamin Netanyahu vid Peres' kista 29.9.2016 Bild: EPA/ATEF SAFADI Shimon Peres,Reuven Rivlin,Benjamin Netanyahu

På torsdag morgon hölls en kort, tyst ceremoni där Israels president Reuven Rivlin, premiärminister Benjamin Netanyahu, parlamentets talman Yuli Edelstein och oppositionsledaren Isaac Herzog lade ner kransar vid Peres kista.

Tiotusentals israeler väntas vallfärda till knesset under torsdagen för att hylla den avlidne statsmannen.

Skolbarn och andra israeler passerar Shimon Peres' kista utanför knesset 29.9.2016
Skolbarn och andra israeler passerar Shimon Peres' kista utanför knesset 29.9.2016 Bild: EPA/JIM HOLLANDER Shimon Peres,Lit de parade,Jerusalem