Hoppa till huvudinnehåll

Pia Abrahamsson: Är min moral bättre än din?

Pia Abrahamsson.
Pia Abrahamsson. Bild: Yle. pia abrahamsson

Moral och samvete, de är nödvändiga begrepp för att vi ska kunna leva tillsammans. Men samtidigt är de svåra. Hur uppfattar vi vad som är rätt och vad som är fel?

De senaste tidernas händelser har fått mig att fundera mycket på moral. Jag tänker på presidentvalet och debatterna i Amerika och de hemskheter som pågår i världen då massor av människor måste fly från grymheterna i sitt eget land, bara för att mötas av nya grymheter i andra länder. Men också i vår egen trygghet händer det saker som jag uppfattar som djupt omoraliska.

Jag tänker på till exempel "kiky"-avtalet där det verkar som om de som har minst skulle vara tvugna att avstå mest. Eller de så kallade sipiläbreven där uppriktig moralisk oro och förtvivlan möts av tystnad. Eller på demonstrationen där tusentals människor demonstrerade mot extremistiskt våld och krävde att myndigheterna tar tag i saken.

Det tycks vara en djup klyfta mellan vad vanliga människor uppfattar som rätt och hur tjänstemän och politiker agerar. Men visst finns det ju skillnader mellan oss alla. Många tycker att det moraliska är att se till det egna folket först och de andra först sedan. Andra tycker att varje människa är värd att få hjälp om hen behöver det.

En del tycker att höga chefer är värda tio gånger mera än de anställda för att jobbet de gör är så viktigt. Andra tycker att det är vårdpersonalen som borde få den lönen eftersom de till syvende och sist räddar liv. Jag tycker kanske att det är ok att låna av mina barns besparingar i slutet av månaden eller läsa deras meddelanden på telefonen, medan du aldrig skulle röra dem.

Du tycker kanske att det går an att ha lite roligt vid sidan om, bara partnern inte får reda på det. Jag kanske anser att det är synd. Din syster förordar köttindustrin och djurförsök för att djuren är underordnade människans behov, medan du blir vegan för att allt liv har lika värde.

Högt och lågt, abstrakt och konkret, moralfrågor är en del av vår vardag. Vi behöver kunna lita på att våra medmänniskor är moraliska och vill väl. Men de uttrycker också hur svårt vi har att leva med varandra, hur svårt det är att hitta tilliten. Skulle en moral behövas om man inte hade någon att ta hänsyn till?

Finns det ett absolut rätt och fel?

Nej, det beror på ens kultur och hur man blivit uppfostrad
61.8% (68 röster)
Jo absolut, människan föds med ett samvete, en inre kompass, som visar vägen (fastän vi kanske inte alltid följer den rösten)
31.8% (35 röster)
Nej, människan gör vad som helst om hen inte riskerar påföljder
6.4% (7 röster)
Antal avgivna röster: 110

I Vega Söndag den 2 oktober strax efter kl 11 diskuterar filosofen Hannes Nykänen moral och samvete med Fredrik Sonck som är kulturchef på Huvudstadsbladet.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega