Hoppa till huvudinnehåll

Snygga reflexer för armar och ben

Dekorativa reflexband för armar och ben.
Gör själv reflexer som passar din stil och klädsel. Dekorativa reflexband för armar och ben. Bild: Yle/Lee Esselström Reflex,Strömsö (tv-program),handarbeten (produkt)

Reflexer kan man aldrig ha för många av. De här gör du snabbt och enkelt själv, en hel hög på en kväll! Det blir fina gåvor att dela ut till familj och vänner. Fler reflexer till folket!

Numera finns reflextyger och -band även i vitt, svart, orange, gult och olika grå nyanser så det är lätt att göra personliga reflexer i sin egen stil. Dekorerar man dessutom med lite spets och/eller symaskinssömmar så kan man få läckra reflexer som ser ut som smycken.

Jag hoppas att det här är reflexer som alltid får sitta på jackan så att de finns på rätt plats när mörkret överraskar. Varför inte göra matchande reflexer till benen också?

Du behöver:

 • reflexband
 • tovad ylletröja / ylletyg / tovad ull platta
 • gummiband
 • symaskin
 • (säkerhetsnål)
Material till reflexband
Material til reflexen. Material till reflexband Bild: Yle/Lee Esselström Reflex,Strömsö (tv-program),handarbeten (produkt)

Så här gör du:

 1. Ta mått runt jackärmen eller benet. Klipp till en bit ylletyg som är så bred som du vill ha den och ca 3 cm kortare än den omkrets du precis mätt upp.
 2. Klipp till reflextyg/ -band som är lika långt men gärna några millimeter smalare så att färgen på bakgrundstyget får komma fram. Klipp endera flera smala band eller ett brett beroende på hur du vill att ditt reflexarmband ska se ut.
 3. Klipp till en bit spets i matchande färg om du vill dekorera ovanpå reflextyget. I mörkret syns inte själva spetsen utan bara reflextyget som lyser igenom eftersom spetsen är så tunn och har så många hål.
 4. Lägg delarna ovanpå varandra, först yllebiten sedan reflexmaterialet och så spetsen ovanpå.
 5. Sy fast alla lager samtidigt på symaskin. Använd någon av maskinens dekorationssömmar om du så tycker.
 6. Klipp till en bit gummiband som är ca 5 cm och sy fast den i båda kortändorna så är det lättare att ta på och av den färdiga reflexen.
 7. Fäst på jackan. Använd en säkerhetsnål om det behövs.
Reflexband med spets.
Dekorera reflexen med symaskinssömmar och spetsband. Reflexband med spets. Bild: Yle/Lee Esselström Reflex,Strömsö (tv-program),handarbete (arbete)

Reflex med spets
Reflexen blir som smycken. Reflex med spets Bild: Yle/Lee Esselström Reflex,Strömsö (tv-program),handarbeten (produkt)

Mer från programmet

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.