Hoppa till huvudinnehåll

Tvångsgift som tolvåring – musiken blev vägen ut för Elza Soares

Elza Soares sjunger i en mikrofon
Elza Soares på scenen i Salvador i Brasilien 2010. Elza Soares sjunger i en mikrofon Bild: Ministério da Cultura, Brasil Elza Soares

Glöm bilden av Brasilien som det lyckliga landet där människor av alla raser dansar samba tillsammans. Elza Soares från favelan i Rio de Janeiro sjunger om en annan verklighet.

För Elza Soares är musiken en form av protest. Den 79-åriga sångerskan har sett det mesta av avigsidan av det brasilianska samhället, som inte alltid liknar det tropiska paradis som turistreklamens glansbilder förmedlar.

På sin senaste skiva A Mulher do Fim do Mundo (kvinnan vid världens ände) sjunger Elza Soares bland annat om fattigdom, droger, rasism, familjevåld, misogyni och sexuell diskriminering. Ingen munter lista, men sådan är verkligheten för många brasilianare i dag.

I favelans grepp

De olympiska spelen i Rio sommaren 2016 aktualiserade tudelningen av det brasilianska samhället. En värld där inkomstskillnaderna är enorma och där rasismen fortfarande florerar, trots att jämlikhet råder på ytan.

Problemen koncentreras i favelorna, kåkstäderna i utkanten av Brasiliens stora metropoler. Usla sociala och sanitära förhållanden, droger och kriminalitet, gängkrig och dödspatruller gör livet surt för den fattigaste delen av befolkningen.

Stadsvy från favelan Rocinha i Rio de Janeiro
Favelan Rocinha i Rio de Janeiro. Stadsvy från favelan Rocinha i Rio de Janeiro Bild: EPA/Fabio Teixeira favela,Rocinha, Rio de Janeiro,Rio de Janeiro (stad)

Musiken en utväg

Elza Soares vet vad hon sjunger om. Hon är själv uppvuxen i en favela i Rio de Janeiro. Tolv år gammal blev hon mot sin vilja bortgift med en våldsbenägen äldre man. Nio år senare var hon redan änka och mor till tre barn, av vilka ett dött av undernäring.

Musiken blev Elza Soares väg ut ur misären. Som sextonåring vann hon en talangtävling i radio, och i slutet av femtiotalet, efter makens död, inledde hon sin professionella karriär som sångerska.

Berömd på 60-talet

Sextiotalet blev ett framgångsrikt årtionde, då Elza Soares gjorde en rad fina skivor som befäste hennes status som stjärnartist. Då mötte hon också det legendariska fotbollsesset Garrincha. Tillsammans blev de ett omskrivet kändispar, som inte alltid behandlades väl av pressen.

Berömmelsen skonade inte Elza Soares från nya tragedier. 1983 avled den svårt alkoholiserade Garrincha i levercirros, och några år senare omkom också parets gemensamma son i en bilolycka.

Omstart på 90-talet

Elza Soares återvände till rampljuset i sextioårsåldern. Albumet Trajetória från 1997 blev en nystart på karriären, och sedan dess har Elza Soares turnerat flitigt och gett ut flera kritikerrosade album.

Den senaste skivan, A Mulher do Fim do Mundo, är en tuff, modern historia med laddade elektroniska klanger som inte låter lyssnaren slappna av. Ett medvetet grepp, som understryker sångtexternas starka budskap.

Smakprov på Elza Soares nya skiva får du i Vega Kväll, torsdag 29.9 kl. 18.03. Inslaget kan också höras på Arenan.