Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsfullmäktige haltar i Lovisa

lovisaflaggor
lovisaflaggor Bild: Yle/Stefan Härus lovisaflaggor

Ungdomsfullmäktige i Lovisa går för halv maskin och de svenskspråkiga representeras av bara en ledamot.

I fritidsnämndens budgetförslag 2017 och ekonomiplan 2017-2019, konstateras att ungdomsfullmäktiges verksamhet borde aktiveras.

- Ungdomsfullmäktige i Lovisa har tidigare varit mycket aktivt, men för tillfället pekar nog aktivitetskurvan neråt, konstaterar Leif Eriksson - handledare för ungdomsfullmäktige och tf chef för kultur- och fritidsväsendet i Lovisa.

Inte fulltaligt och nästan helfinskt

Ungdomsfullmäktige i Lovisa har sedan 2010 varit en viktig kanal för ungdomen att kunna påverka. Den är en del av stadens organisation och den bevakar ungdomarnas intressen genom att ledamöterna deltar i olika nämnders och arbetsgruppers möten.

Verksamhetsperioden är ett år lång, ledamöterna ska vara mellan 13 och 18 år gamla och 17 till antalet.

- Just nu är ungdomsfullmäktige i Lovisa inte fulltaligt. Vi har inte på en tid arrangerat något val, utan uppdraget har i praktiken gått vidare från kompis till kompis. För tillfället är också de svenskspråkiga representanterna obefintliga, säger Eriksson.

Engagera via skolorna

Förutom att det haltar då det kommer till den språkliga representationen, gör det sammalunda då det gäller de olika byarnas representation i ungdomsfullmäktige.

- Vi måste nog under en snar framtid fundera vad som kunde göras. En möjlighet är att försöka engagera via skolorna. Båda språkgrupperna borde nog definitivt vara representerade, säger Eriksson.

Det finns inga lagparagrafer som kräver att det i ungdomsfullmäktige ska vara balans mellan till exempel kön eller språk.

- Det stämmer, men för att ett ungdomsfullmäktige ska vara trovärdigt och faktiskt representera stadens ungdom och inte bara till exemepl en viss kamratskapskrets, så borde båda språken och olika delar av staden vara representerad. Nu är ledamöterna för få, från ett för snävt område och praktiskt taget enspråkigt finska, säger Eriksson.

Aktiva drar vidare

En av orsakerna till att ungdomsfullmäktige i Lovisa har naggats i kanterna, är enligt Eriksson att Lovisa är en liten stad med få möjligheter till studier, vilket betyder att de aktiva försvinner så snart de gått ut högstadiet eller gymnasiet.

- Det går lite i vågor. Ibland är det hög aktivitet och full rulle och ibland är ledamöterna mindre aktiva, säger Eriksson.

Ungdomsfullmäktiges ordförande, Saara Iivari, medger att arbetet just nu går aningen trögt.

- Vi har nog egna möten och vi sitter med i nämndernas möten, men vi är för tillfället rätt så få, säger Iivari.

Nytt ungdomsfullmäktige på kommande

Enligt Iivari har de svenskspråkiga ungdomarna i Lovisa tidigare visat större intresse för att göra en insats inom ungdomsfullmäktige.

- Av någon anledning har de tappat sugen. Just nu har vi bara en svenskspråkig representant, men å andra sidan kommer vi inte att sitta längre än till årsskiftet. Efter det ska det väljas nya ledamöter, så språkfördelningen kommer säkert att förändras då, säger Iivari.

Arbetet inom ungdomsfullmäktige har varit givande, anser Iivari, som dock faller för åldersstrecket och kan således inte ställa upp i det kommande valet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland