Hoppa till huvudinnehåll

Veronica Maggio vill inte leva ett kändisliv

Veronica Maggio i Stockholm
Veronica Maggio åker fortfarande buss och tunnelbana trots kändisskapet. Veronica Maggio i Stockholm Bild: Yle/Kjell Ekholm Veronica Maggio,Måndagsbarn

Efter 10 år som artist så kan Veronica Maggio se tillbaka på en karriär som få har under en hel livstid. Hennes låtar har gett tröst åt kvinnor i kris men egentligen vill hon inte vara en idol. Och kändislivet känns främmande för henne.

Hon har vunnit allt och varit med om det mesta en svensk artist kan uppleva. Men hon är fortfarande sig själv och ser på sitt liv med fötterna stadigt på asfalten i Stockholm.

Jag träffar henne på en italiensk restaurang i stadsdelen Söder. Klockan kvart före 11 får jag ett sms från henne att hon tyvärr är 10 minuter försenad. Det är sällan en artist brukar meddela om så små förseningar men hon är lika noggrann i sitt liv som i sitt artisteri.

Första uppträdandet på en campingplats

Veronica Maggio bodde sina fem första barndomsår i Italien där hon också hade sitt första uppträdande på en campingplats i en talangjakt för barn.

- Jag var åtta år och jag anmälde mig frivilligt till tävlingen. Det var blodigt allvar för mig trots att jag bara var så liten. Jag förstod inte att de andra barnen kunde leka och tramsa innan de skulle upp på scenen. Istället hade jag total fokus på uppträdandet och ville prestera något bra trots att jag var livrädd att gå upp på scenen. Och redan då förstod jag att man kunde livnära sig på det här.

Köpte skivor för att lära sig pianoläxan

I tonåren var Maggio en musikalisk allätare som lyssnade på allt från Zetterlund till Green Day. I tonåren började hon ta pianolektioner och hennes lärare som var väldigt sträng ville att hon skulle lära sig musikteori så hon fick stycken att spela. Men det betydde att veckopengarna började gå till cd:n med klassisk musik.

- Haaaa jag var så dålig på att lära mig noter så jag blev tvungen att köpa cd:n på de stycken som jag fick till läxa och lära mig dem utantill. Ibland gick jag till en skivaffär och lyssnade på stycket och memorerade dem så jag bara låtsades spela efter noter, berättar Maggio.

Här avslöjar Veronica Maggio sin favoritlåt just nu.

Flyt i skrivandet

Hennes texter har gett tröst åt många unga kvinnor och hon har lagt ord på många av de livssituationer som var och en kan uppleva som svåra i livet.

Från och med den andra skivan har hon själv skrivit texterna och ännu har hon inte upplevt någon form av skrivkramp.

- Jag tycker nobelpristagaren i littaratur, Alice Munro, hade så rätt då hon sade att det krävs ingen livserfarenhet alls att skriva romaner eller något motsvarande. Det kan räcka med att du har varit med om väldigt lite men har förmåga att se det ur olika perspektiv.

Inget kändisliv

Men allt sedan starten har Veronica Maggio varit mycket mån om sin image. Hon vill kontrollera sitt artistskap in i minsta detalj och hon har också varit den som styrt processen då det gäller skivkonvoluten. Och idoldyrkan är något som känns främmande för henne trots att hon nog är en av Sveriges kändaste artister idag.

- Det där har jag aldrig tänkt på så mycket. Det blev inte så för mig. Jag ser ju så vanlig ut och jag är väl inte så uppseendeväckande person på det sättet. Jag är van att åka buss och tunnelbana och kändisskapet har aldrig blivit en grej för mig. För mig är det viktigaste att göra musik och jag undviker alla sorts kändisfester och premiärer. Jag vill helt enkelt inte leva det livet, det känns bara så våldsamt ointressant.

Veronica Maggio uppträder i Helsingfors den 8 oktober.

Fokus på Veronica Maggio del 1 lö 1/10 kl 13.03
del 2 ons 20.03 samt på Arenan