Hoppa till huvudinnehåll

Bankaktiernas kurser sjunker i Europa på grund av Deutsche Banks problem

Deutsche Banks huvudkontor i  Frankfurt am Main.
Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt am Main. Bild: EPA/ARNE DEDERT Brexit,banker,Deutsche Bank,finansbranschen

Kurserna på bankaktier sjönk under fredagen på olika håll i Europa. Orsaken är problemen i Deutsche Bank, vars kurs på fredagsmorgonen sjönk med nio procent på börsen i Frankfurt.

Deutsche Banks aktiekurs har sjunkit redan en längre tid. Banken har under den senaste månaden förlorat 20 procent av sitt värde. Sedan årsskiftet har banken värde mer än halverats.

En av orsakerna är att myndigheterna i USA kräver Deutsche Bank på 14 miljarder euro i ersättningar för dess verksamhet under bostadskrisen 2008. Det motsvarar hela bankens värde.

Dessutom är Deutsche Bank världens största bank som sysslar med handel med derivat. Derivat är extra riskfyllda placeringsinstrument.

Färska uppgifter från Bloomberg visar att en del fonder som handlar med derivat flyttar sin verksamhet bort från Deutsche Bank vilket har fått banken kurs att sjunka ytterligare. I ett skede på fredagen sjönk värdet rekordlågt under 10 euro.

Vd försöker lugna personalen

Deutsche Banks vd John Cryan har i ett tal till bankens personal intygat att bankens position fortfarande är stabil. Enligt nyhetsbyrån Reuters kommenterar Cryan i ett brev till personalen också ryktena att derivatfonder lämnar banken. Han skyller på ”vissa krafter” som vill minska förtroendet för banken och kallar ryktena för ogrundade spekulationer.

Enligt Cryan lönar det sig att se på helhetsbilden i stället för att haka upp sig på mindre detaljer. Han påpekar Deutsche Bank har över 20 millioner kunder och reserver på över 215 miljarder euro.

Uppgifterna om John Cryans bud till personalen har lagts till 16.11

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes