Hoppa till huvudinnehåll

Clinton anklagar Trump för brott

Presidentkandidaterna Trump och Clinton efter den första tv-debatten 26.9.2016
Presidentkandidaterna Trump och Clinton efter den första tv-debatten 26.9.2016 Bild: EPA/JUSTIN LANE Hillary Clinton,Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton anklagar sin rival, republikanen Donald Trump, för brott mot USA:s handelsembargo mot Kuba. Anklagelsen bygger på en artikel i tidskriften Newsweek.

"Trump verkar ha brutit mot lagen och agerat i strid med nationens intressen för att fylla sina egna fickor". Så kommenterades en färsk artikel i Newsweek av Clinton på Twitter.

Newsweek hävdar att representanter för Trumps hotell- och casinoföretag reste till Kuba år 1998 och hade stora utgifter där - i strid med USA:s handelsembargo mot Kuba.

Representanter för Trumps företag ska ha använt åtminstone 68 000 dollar under sin vistelse i Kuba. Det var olagligt den tiden om man inte hade ett specialtillstånd från den amerikanska regeringen.

Företaget använde sig av en amerikansk konsultfirma för att dölja sina utgifter i Kuba.

"Jag gjorde aldrig nånting i Kuba"

Enligt Newsweek var målet med Kubaresan att Trumps företag skulle få ett fotfäste i Kuba, ifall den dåvarande presidenten Bill Clinton skulle lyckas lätta på de amerikanska sanktionerna mot Kuba.

Trump ska ha varit väl medveten om arrangemangen kring den hemliga affärsresan.

Trump själv avvisar uppgifterna.

- Nej, jag gjorde aldrig nånting i Kuba. Jag gjorde aldrig någon affär i Kuba, sade Trump till NH1 News i New Hampshire.

Enligt Trump har journalisten som skrivit artikeln "dåligt rykte".

De båda presidentkandidaterna har nu inlett sina kampanjer i Iowa, en av de vågmästardelstater som kommer att avgöra presidentvalet i november.

Det amerikanska presidentvalet 2016