Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Borde vi ha karenstid för tjänstemän?

Fasaden på Munksnäs hälsostation i Helsingfors.
Fasaden på Munksnäs hälsostation i Helsingfors. Bild: YLE / Robin Lindberg munksnäs hälsostation

Så då sparkar diskussionen i gång igen: Får höga tjänstemän byta jobb till ”den andra sidan” utan karenstid?

I veckan framkom det nämligen att Joonas Turunen, specialmedarbetare för Samlingspartiets ministergrupp, byter jobb och hoppar till vårdbolaget Mehiläinen.

Därmed hade Mehiläinen knipit sin egen skalp efter att biträdande stadsdirektören i Helsingfors, Laura Räty, i våras hoppade till Mehiläinens konkurrent Suomen Terveystalo.

Får det gå till så här? Observera att bägge två har jobbat med samma frågor som de ska syssla med inom det privata. Turunen ska till exempel bli utvecklingschef och syssla bland annat med försäljning av hälsovårdstjänster till den offentliga sektorn. Räty hade inom Helsingfors ansvar för social- och hälsovården.

I min värld låter det som om bägge två tog och tar med sig information om hur systemet funkar, och att de har de rätta personliga kontakterna.

Det är självklart, och helt legitimt, att Mehiläinen suktar efter denna specialkunskap. Business är business.

Men ska vi, skattebetalarna, som stått för Turunens lön acceptera detta? Hur kan den offentliga vården, den som de flesta av oss värderar högt och som vi alla gemensamt betalar notan för, någonsin kunna hävda sig om en dylik hjärnflykt blir rutin?

Personligen tycker jag alltså att det borde finnas en karenstid. Låt oss säga till exempel minst sex månader.

Jag förstår förstås motargumenten bra. De väger tungt: Vi lever i ett fritt land. Individen måste få byta jobb om hen vill. En karenstid kanske gör folk mindre benägna att jobba inom det offentliga.

Och det är bara bra att det finns en låg tröskel mellan det offentliga och det privata, skriver Mikael Jungner i sin blogg.

Men de många kritiska rösterna har mycket relevanta motargument.

Själv tycker jag, och detta är inte en partipolitisk fråga som jag ser det, att om vi ska ha en självständig och stark offentlig vård, vilket vi väl skall, måste vi dra gränser. Det finns ju många fler exempel, både gällande tjänstemän och folkvalda.

Diskussionen har pågått redan länge men aktualiseras igen. I dagens Eftersnack ska vi diskutera frågan men först behöver vi din input. Tyck till i diskussionen och rösta i vår enkät så spinner vi vidare i programmet.

Ska tjänstemännen ha karenstid?

Ja, självklart!
66.0% (64 röster)
Nej, vi lever i ett fritt land
19.6% (19 röster)
Nja, kan avgöras från fall till fall
14.4% (14 röster)
Antal avgivna röster: 97

Eftersnack
Yle Vega, fre kl. 15.03
Repris lör kl. 20.03
Podden finns här
OBS! Undantagsvis sänds programmet inte på Yle Fem på söndag.

Nyligen publicerat - Vega