Hoppa till huvudinnehåll

Författare: "Kashmir är värre än Tibet och Palestina"

Attack i Srinagar.
Indien har lovat slå till hårt mot Pakistan efter anfallet. Attack i Srinagar. Bild: EPA Srinagar,Indien,Pakistan,kashmir

Indien säger sig ha slagit hårt till mot påstådda terrorister i Kashmir efter ett blodigt anfall mot en indisk militärbas. Folkresningen mot det indiska styret har gått in i en ny, häftigare fas efter att en populär rebelledare och en 11-årig pojke dödades av indiska säkerhetsstyrkor.

Den indiska armén meddelar att den har dödat över 30 påstådda terrorister i pakistanska Kashmir och anklagar Pakistan för att infiltrera indiska Kashmir. Indien utförde ett sextimmar långt anfall med helikoptrar och marktrupper mot de misstänkta upprorsmännen, meddelar armén för pressen.

-Pakistan måste inse sitt ansvar för freden i det här området. Pakistan måste förstå det dåraktiga i att stödja terrorismen och infiltrera Indien och måste sluta med det, säger Indiens informationsminister Venkaiah Naidu.

En pakistansk armétalesman tillbakavisar de indiska uppgifterna som totalt grundlösa och som en fullständig lögn. Pakistan hävdar att två av dess soldater dödades i samband med ett gränsintermezzo med Indien.

De motstridiga uppgifterna om sammandrabbningen i Kashmir kommer efter att beväpnade upprorsmän den 18 september angrep Indiens arméhögkvarter i Kashmir och dödade 18 soldater. Indien lovade då att slå hårt till mot de skyldiga.

Pakistan är en terroriststat och ska klassas som sådan.― Indiens inrikesminister Singh

Det styrande hindunationalistiska partiet BJP i Indien anklagar grannen och ärkefienden Pakistan för att stå bakom attacken.

-Pakistan är en terroriststat och ska klassas som sådan och isoleras, skrev Indiens inrikesminister Rajnath Singh på Twitter. Han ansåg att det fanns tydliga tecken på att förövarna var elitutbildade och tungt beväpnade med specialutrustning.

Polisen dödade 11-årige Nasir

Kashmir är den enda regionen i Indien med muslimsk majoritet. Där ser man det indiska förtrycket som en hinduisk kulturaggression.

I samband med den muslimernas offerfest id al-adha i mitten av september utlyste den indiska ockupationsmakten utegångsförbud i Kashmir.

När muslimerna firade den stora familjehögtiden dödade indisk polis den 11-åriga pojken Nasir Shafi på väg hem från fredagsbönen utanför staden Srinagar. Pojken dödades i samband med sammandrabbningar mellan polisen och lokalbefolkningen på orten.

Dödad 11-årig pojke bärs av människor i Srinagar, Kashmir.
Den dödade 11-åringen Nasirs begravning. Dödad 11-årig pojke bärs av människor i Srinagar, Kashmir. Bild: Faisal Khan / Pacific Press / Barcroft Images/ All Over Press nasir shafi,kashmir,Indien,Pakistan

- Vilket brott var min son skyldig till, frågade sig hans olyckliga far när tiotusentals människor tog del i hans begravning den 17 september.

Invånarnas vrede och sorg kan mycket väl ha ökat vreden mot den indiska ockupationsmakten och bidragit till anfallet följande dag mot det indiska arméhögkvarteret i Kashmir.

Elvaåringens död inträffade efter att åtminstone 82 människor mist livet i Kashmir i den största folkresningen i Kashmir på sex år.

En ny häftig folkresning

Upproret utlöstes 70 dagar tidigare efter att de indiska säkerhetsstyrkorna hade dödat den oerhört populära, unge rebelledaren Burhan Wani.

Wani ledde den största rebellgruppen i Kashmir, Hizbul Mujahideen eller Mujaheddinpartiet. Gruppen hade över 10 000 beväpnade krigare när den grundades år 1989. Den är klassificerad som en terroristgrupp av Indien, EU och USA.

Människor i Kashmir bär Burhan Wanis kropp i Tral, Srinagar
Rebelledaren Wani var en hjälte på sociala medier Människor i Kashmir bär Burhan Wanis kropp i Tral, Srinagar Bild: Hindustan Times/ All Over Press begravning,Indien,Pakistan,kashmir

Burhan Wani var 21 år när han dödades och hade blivit beundrad för sin verksamhet på sociala medier där han hade publicerat sina foton och videon i kampen mot det indiska styret i Kashmir.

Wanis popularitet påminner om den kubanske gerillaledaren Che Guevara som blev en levande legend efter sin död.

Efter att han dödades den 8 juli 2016 blossade motståndet upp på allvar igen. Över 7 000 civila och över 4 000 säkerhetsvakter har skadats i lokala kravaller i Kashmir.

De indiska myndigheterna utlyste ett oavbrutet utegångsförbud på närmare två månader efter rebelledaren Wanis död. Indien har också tre gånger skickat truppförstärkningar till Kashmir.

"Tibet och Palestina bleknar mot konflikten i Kashmir"

Ett nytt inslag är att allt fler välutbildade unga ansluter sig till motståndsrörelsen i Kashmir. De vägrar att jobba för de indiska myndigheterna och många har dödats i strider med de indiska säkerhetsstyrkorna.

- Det är störande om utbildade unga ansluter sig till motståndet. Det ger helt klart en anledning till bekymmer, säger Subrata Saha, befälhavaren för den indiska divisionen i Kashmir.

Men den indiska regeringen under premiärminister Narendra Modi vägrar att lyssna till kraven på självbestämmande i Kashmir.

Många indiska intellektuella har öppet kritiserat regeringen för att vara omedgörlig och skada Indien.

Kashmir står för den största och blodigaste ockupationen i världen.― Författaren Pankaj Mishra

En karta som visar Kashmir, Indien och Pakistan
En karta som visar Kashmir, Indien och Pakistan Bild: Yle/Nyhetsgrafiken kashmir,Indien,Pakistan

- Kashmirdalen i Himalaya var en gång känd för sin exceptionella skönhet, skrev den indiska författaren Pankaj Mishra 2010.

-Nu står Kashmir för den största och blodigaste ockupationen i världen. Med över 80 000 dödade i det Pakistanstödda upproret mot Indien bleknar konflikterna i Tibet och Palestina mot den i Kashmir, skrev Mishra.

-Kashmir aldrig har varit en integrerad del av Indien. Det säger författarinnan Arundhati Roy som räknas bland Indiens främsta intellektuella. Roy var den andra indiern som fick det brittiska Booker Prize 1997 efter Salman Rushdie som fick priset 1981.

Också flera andra ledande intellektuella anser att det är tid för Indien att tillåta en folkomröstning i Kashmir om den förlorade friheten och rättvisan för de nio miljoner invånarna.

Kashmir i västra Himalaya har varit splittrat mellan Indien och Pakistan sedan Storbritannien lämnade bergsområdet 1947.

Kashmirs hinduiske maharaja anslöt bergsstaten till Indien i utbyte mot visst självstyre. Det ledde till att Indien och Pakistan två gånger har varit i öppet krig över Kashmir.

Gränsen mellan de två kärnvapenländerna är 740 km lång och tungt befäst från båda sidor.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes