Hoppa till huvudinnehåll

"Hellre studerande än arbetslös"

En flicka som lutar huvudet i handen
Det här är en berättelse om arbetslöshet. En flicka som lutar huvudet i handen Bild: Yle/Eila Haikarainen ångest

I våras fick jag min examen. Idag är jag arbetslös.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Jag började jobba direkt efter min examen och det kändes bra. Efter att sommarjobbet tog slut kunde jag njuta av sommaren och umgås med mina syskon som hade sommarlov.

Men jag fruktade hela tiden för hösten. Jag hade nämligen inte ansökt om en studieplats. Nu är hösten här och mina nära och kära åker ner till Vasa och Åbo för att studera.

På Facebook läser om jag hur mina bekanta åker världen över på utbyte och studier. Jag ser bilder på hur de inrett sina studielägenheter och jag vill så gärna göra det jag med!

Jag vet att studielivet inte är någon dans på rosor, men det måste ju vara bättre än att vara arbetslös.

På dagarna försöker hålla mig upptagen med intressen och hushållsarbete så gott det går. Jag bor hemma i en medelstor familj, så det finns nog hushållsarbete så det räcker till.

Jag mår väl helt okej just nu, men det finns tillfällen då jag bryter ihop, gråter och känner mig värdelös.

Att vara arbetslös tar på självförtroendet. Och att veta att det finns ca 340 000 finländare som befinner sig i en liknande situation som jag är hjärtskärande.I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Är du själv arbetslös?

Om du är eller varit arbetslös så har du en helt egen berättelse. Du får väldigt gärna dela den med oss. Och det kan du göra helt anonymt. Om du vill att redaktionen eventuellt kontaktar dig en för vidare diskussion och intervju kan du lämna dina kontaktuppgifter.

Vi kommer uppmärksamma en del av berättelserna senare i veckan här på Yle Vega.