Hoppa till huvudinnehåll

Heureka öppnar utställning om åldrande

Heureka öppnar utställning om åldrande.
Besökarna får välja ut den bild som bäst speglar hur de vill att livet ska se ut som gammal. Dialogguiden Lena Björklunds favorit är bilden nere till höger, reporterns bilden uppe i vänstra hörnet. Heureka öppnar utställning om åldrande. Bild: Yle/Johanna Minkkinen Heureka, Vanda,Åldrande,Ålderdom

På lördag öppnar Heureka utställningen Dialog i tiden - konsten att åldras. Samtidigt börjar 30 dialogguider, som själva är över 70 år, jobba i samband med utställningen.

Eija Tiainen, 71, är en av Heurekas nya dialogguider. Hon är pensionerad läkare, har sju barn och fjorton barnbarn. Hon visar upp tre olika bilder från sitt liv. Sedan får besökarna kolla på fotografier och välja den bild som bäst avspeglar hur man önskar att liver ser ut som äldre.

Tiainen är en av Heurekas 30 dialogguider. De valdes ut bland nästan 600 sökande.

Stark och fri

Fotografierna visar starka, glada äldre personer. Många bilder avspeglar kvinnlig vänskap, med också fiske, barnbarn och kärlek mellan gamla par. Alla besökare får berätta varför de valde just en specifik bild. Folk berättar gärna och alla verkar ha en gemensam önskan: att få vara stark och fri med starka vänskapsband, också som äldre.

Utställningen fortsätter i ett rum där man bland annat får snöra tyngder på sina ben och prova på hur det är att gå i trappor som äldre, med försvagad muskelmassa. Balansen påverkas genast när benen är ovanligt tunga.

I samma rum kan man också gå in i en bås och lyssna när äldre berättar ibandande berättelser om sina liv.

Bilden symboliserar att kanske jag också ordnar vinresor ännu när jag är 100.― Lena Björklund, dialogguide

Sedan är det dags för frågesport. Alla får en egen dosa att svara med, medan frågor och svar projiceras på väggen. Hur många födelsedagar får en flicka som är född 2016 fira, hur många finländare i dag är över 65 år? Och 2030?

Lena Björklund, 73, är en av dialogguiderna, som också gör guidningar på svenska.

- Jag guidade 10-åringar i går. De var helt underbara och berättade om sina mor- och farföräldrar. De hade bara trevliga saker att berätta om sina äldre bekanta, de har ju inga fördomar.

Man lever livet på ett mycket mer harmoniskt sätt och njuter mer av livet.― Lena Björklund, dialogguide

Till dem som skräms av ålderdomen vill Lena Björklund säga att åldrandet är väldigt individuellt, alla blir inte likadana.
Heureka öppnar utställning om åldrande.
Diallogguiden Lena Björklund visar upp en barndomsbild från slutet av 1940-talet. Heureka öppnar utställning om åldrande. Bild: Yle/Johanna Minkkinen Heureka, Vanda,Åldrande,Ålderdom

- Det finns väldigt fina saker med ålderdomen. Man slipper många otäcka saker: man vill inte vara till lags mera och tycker ingen om mig har det inte med mig att göra. Man lever livet på ett mycket mer harmoniskt sätt och njuter mer av livet. Jag ser många människor runt omkring mig som är gamla och väldigt aktiva.

Bland bilderna på utställningen är Lena Björklunds favorit den på två kvinnliga vänninor, närmare 100 år.

- Jag var över 76 år gammal när jag gick i pension. När jag fick min härliga fritid har jag varit med och ordnat fem vinresor till Slovenien. Bilden symboliserar att kanske jag också ordnar vinresor ännu när jag är 100.

Dialog i tiden - konsten att åldras öppnar 1.10 2016. Svenskspråkiga guidningar kan förhandsbeställas på tisdagar och veckoslut.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen