Hoppa till huvudinnehåll

Hundra sidor förklaringar i muthärvan i Vasa

Styrelsegården i Vasa.
Sex tjänstemän på tekniska verket är misstänkta för att ha tagit emot mutor. Styrelsegården i Vasa. Bild: Yle/Sarah Karjalainen styrelsegården,Vasa

Alla misstänkta personer i muthärvan inom Vasa stad har inte lämnat in sin redogörelse till polisen. Men redan nu uppskattas redogörelserna uppgå till kring hundra sidor.

Sex tjänstemän på tekniska verket är misstänkta för att ha tagit emot mutor. Fem personer inom samma koncern i byggbranschen misstänks för grovt givande av muta.

Kriminalkommissarie Olli-Pekka Punkari på Österbottens polisinrättning säger på fredag förmiddag till Yle Österbotten att alla misstänkta inte ännu lämnat in sina förklaringar.

Klockan 16 fattas det fortfarande någon enstaka redogörelse.

- Men jag har redan över hundra sidor här. Och man behöver ju inte lämna in någon redogörelse om man inte vill, säger Punkari.

Flytande gräns

Tidsfristen gick ut klockan 16.15 i dag, fredag. Eller det beror lite på hur man ser på saken.

- Det finns på det sättet ingen tidsfrist för när man inte tar en ny redogörelse i beaktande. Man får till exempel komma med en redogörelse i rätten om man så vill, säger Punkari.

- Men för processen är det förstås bra om allt har meddelats så tidigt som möjligt. Så att man inte behöver börja utreda något i sista stund.

Hundra sidor

Punkari har alltså redan kring hundra sidor med förklaringar på sitt bord.

- Det kommer givetvis att ta en stund att läsa igenom allt och jämföra dem sinsemellan.

När polisen gått igenom redogörelserna tar man beslut om fortsättningen. Om inget nytt behöver göras i förundersökningen går ärendet till åtalsprövning.

Exakt vad det rör sig om för summor kommenterar inte Punkari.

- Men de som misstänks ha tagit mutor misstänks inte för grovt tagande av muta. Det ger ju en liten fingervisning

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten