Hoppa till huvudinnehåll

Manificats pik: Det är otroligt vad det norska folket tror på

Maurice Manificat
Maurice Manificat. Maurice Manificat Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press manificat,skidor,Maurice Manificat

Den franska skidåkaren Maurice Manificat sällar sig nu till skaran som sågar användningen av astmamedicin i Norge. Han anser också att folk har varit blåögda i fallet Martin Johnsrud Sundby.

Det var i juli som Martin Johnsrud Sundby dömdes till en två månaders avstängning för dopningsbrott. Sedan dess har nyheter om norska åkares användning av astmamedicin varit vardagsmat.

Polskan Justyna Kowalczyk har tidigare varit kritisk till användningen av astmamedicin och nu följer fransmannen Maurice Manificat efter.

– Det norska folket köpte Martin Johnsrud Sundbys och norska skidförbundets förklaring om dopningsbrottet. De tog inte ansvar för handlingen utan skyllde på regelverket och det norska folket trodde på det.

– Norska skidåkare är så stora att de får stöd oavsett vad de gör. Det är otroligt vad det norska folket tror på, säger han till den norska tidningen Dagbladet.

Rädda för bakterier

Therese Johaug har också erkänt att hon använt astmamedicin trots att hon inte lider av sjukdomen men samtidigt också krävt att Norge bör se över sina rutiner.

– Norska åkare är väldigt rädda för bakterier och virus och överdramatiserar små saker. Det är väl därför som de får astmamedicin så lätt också.

– När man pressar sig hårt i kylan så gör det ont att andas. Men jag går inte till läkaren och får astmamedicin för det, säger Manificat.

Manificat anser också att norska skidåkare särbehandlas.

– När jag hade bronkit förra vintern försökte jag få samma medicin som Sundby men fick avslag. Varför får vi olika behandling? Vi upplever att Norge får som de vill för att de är störst, säger han.

Läs också