Hoppa till huvudinnehåll

Mycket bråk på läktaren då HIFK mötte HJK i Helsingfors

Våld på fotbollsmatchen HIFK-HJK
Våld på fotbollsmatchen HIFK-HJK Bild: All Over Press HIFK Fotboll,HJK Helsingfors

Det gick vilt till då HIFK mötte HJK i Helsingforsderbyt i fotboll på fredag kväll. Polisen grep tio personer under matchens gång. Över 100 poliser bevakade ordningen.

Matchen spelades inför fulla läktare på fotbollstadion i Tölö. På läktarna förekom både smällare, fyrverkeripjäser och bengaler, och personskador rapporteras.

En supporter skadades då en fyrverkeripjäs exploderade i hans hand och en annan fick brännskador av en bengal som en annan åskådare kastade mot hans huvud.

En ordningsman blev också utsatt för sparkar och slag, berättar polisen.

Redan före matchen grep polisen tre maskerade män på stan. De misstänktes ha för avsikt att störa HJK-supportrarnas tåg till fotbollsarenan i Tölö.

Före matchen avlägsnades också fyra personer från fotbollsarnan. De bötfälldes för innehav av fyrverkeripjäser.

"Det har blivit värre"

Polisen hade förberett sig väl inför derbyt och ökat resurseringen. Över 100 poliser, däribland ridande poliser, rörde sig i Helsingfors för att lugna ner supportrarna.

Efter derbyt lyckades supportrar från bägge lägren ta sig ut på spelplan men polisen förhindrade ett masslagsmål. I samband med det misshandlades en ordningsman.

Enligt överkommissarie Jere Roimu har fotbollsvåldet blivit en aning värre på senare tid.

Vid 22-tiden på fredag kväll hade polisen gjort två brottsanmälningar för brott mot bestämmelserna om explosiva varor och misshandel, skrivit ut ett tiotal böteslappar och gjort fem barnskyddsanmälningar.

Det var HIFK som tog hem segern i matchen mot HJK med siffrorna 2-1.