Hoppa till huvudinnehåll

Obama och Merkel fördömer flyganfallen mot Aleppo

Ett ryskt jaktplan av typen Su-24 passerar ett porträtt på Syriens president Bashar al-Assad på flygbasen Hmeimym i Latakia 4.5.2016
Ett ryskt jaktplan av typen Su-24 passerar ett porträtt på Syriens president Bashar al-Assad på flygbasen Hmeimym i Latakia 4.5.2016 Ett ryskt jaktplan av typen Su-24 passerar ett porträtt på Syriens president Bashar al-Assad på flygbasen Hmeimym i Latakia 4.5.2016 Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV Ryssland,jaktplan,Suchoj Su-24,Syrien,Bashar al-Assad,Latakia

USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har tillsammans fördömt de rysk-syriska flyganfallen mot östra Aleppo. Enligt FN:s biståndschef har östra Aleppo sjunkit ner i en "skoningslös avgrund".

"De enades om att Ryssland och den syriska regimen har ett särskilt ansvar för att få slut på striderna i Syrien och för att ge FN:s humanitära insatser tillgång till belägrade och svåråtkomliga områden i Syrien".

Så löd ett uttalande från Vita huset efter att Obama hade talat i telefon med Merkel på torsdag kväll.

Obama och Merkel ska också ha fördömt de "barbariska" flyganfallen utförda av Ryssland och den syriska regimen i östra Aleppo.

Ryssland meddelade igår att det ryska flygvapnets operationer i Syrien kommer att fortsätta.

USA:s utrikesminister John Kerry upprepade på torsdagen sitt hot om att avbryta allt samarbete med Ryssland kring Syrien om inte flygräderna mot Aleppo upphör.

- Om Washington förverkligar sina hot om att stoppa samarbetet, så finns det inte längre någon tvekan om att rebellerna är under Vita Husets särskilda beskydd och att terroristerna kommer att fira på gatorna, sade Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet.

Östra Aleppo - den värsta humanitära katastrofen i Syrien hittills

- Östra Aleppo står inte vid avgrundens rand just nu. Östra Aleppo sjunker redan ner i en skoningslös avgrund av en humanitär katastrof vars like vi inte bevittnat i Syrien, sade FN:s biståndschef Stephen O'Brien till FN:s säkerhetsråd på torsdag kväll.

O'Brien höll ett passionerat tal via videolänk till säkerhetsrådet där han också talade om säkerhetsrådets och omvärldens skuld för lidandet i Syrien. Han talade speciellt mycket om just östra Aleppo och andra belägrade områden i Syrien.

Enligt O'Brien har åtminstone 320 civila - bland dem minst 100 barn - dödats i östra Aleppo under den senaste veckan. Över 760 har sårats i flygräderna. Samtidigt är sjukvården i Aleppo på väg att kollapsa helt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes