Hoppa till huvudinnehåll

"Spännande, stressigt och kul att vara prao på Yle"

Praoeleven Sara Lindqvist från Perho.
Praoeleven Sara Lindqvist från Perho. Praoeleven Sara Lindqvist från Perho. Bild: Yle/Anna Ruda praoelev,sara lindqvist

Skolans första praovecka valde jag att spendera på Yle, där jag bland annat fick se hur det går till då man filmar ett TV-program, gör en radioinspelning och hurdana förberedelser det krävs.

Före veckan var jag rätt nervös, då jag valt att vara på den svenskspråkiga sidan av Yle och går i en finskspråkig skola i en väldigt liten kommun där nästan ingen annan talar svenska. Det kändes väldigt spännande och jag var nog rädd för att inte kunna tala svenska ordentligt, eller glömma bort allt det jag kunde. Före den första dagen av min praoperiod ångrade jag till och med att jag sökt praoplats här.

Inspelning på Strömsö

När jag på måndagen började min vecka på Strömsö tänkte jag redan på att låtsas vara sjuk för att slippa gå. Men då jag anlände dit och mötte alla människor, bland annat en annan praoelev, glömde jag inte min svenska som jag varit rädd för. Nej, det var ju hur kul som helst! Jag var glad att jag kommit, för det var ju faktiskt en underbar upplevelse att se hur Strömsö filmades och hur platsen faktiskt såg ut. Jag har aldrig sett på Strömsö, men nog hört om det, så det kändes ju rätt otroligt att få vara med där och hjälpa till med förberedelserna.

Nästa dag var jag igen nervös, då jag skulle vara på en ny plats igen, nämligen på Hajbo. Jag hade aldrig hört talas om Hajbo förut och dessutom skulle det vara två andra praoelever med mig då. Senast då var jag säker på att jag skulle glömma svenskan och göra bort mig totalt, men nej, min oro var igen onödig. Dagen var rätt lugn jämfört med Strömsö och det var ju också kul att vara med andra ungdomar. Vi följde mest med vad de andra gjorde, men jag själv tyckte i alla fall att det var hur kul som helst, som en liten titt bakom kulisserna. Kanske skulle jag titta på Hajbo någon gång, nu när jag vet vad det är frågan om.

Statist i julkalendern

Onsdagen var mest händelserik av dagarna. Jag tillbringade hela dagen vid inspelningarna av julkalendern. På förmiddagen tittade jag mest bara på, men använde även emellanåt panelbrädan för att meddela att en scen skulle börja. På eftermiddagen fick jag vara statist tillsammans med två praoelever, de samma som på tisdagen, och tre andra flickor. Det var riktigt kul, fast överraskande stressigt, så jag antar att jag inte är direkt en sådan typ som gör sig bra på film, eller som skådespelerska.

Så på torsdag, var jag på Yle nyheter Österbotten. Där fick jag vara med i ett direktsänt radioprogram och på eftermiddagen skrev jag på min kolumn. Dagen har varit lugn och avstressande, men ändå intressant.

På fredag var jag på Hajbo igen och nu slutar min praovecka. Just nu känner jag mig trött, antagligen på grund av att jag sovit för lite. Jag skulle gärna stanna och göra prao en längre tid också. Jag har tidigare också varit intresserad av denna sorts arbete och det är ju också orsaken till att jag sökt praoplats här, men efter denna vecka känner jag just nu att det här faktiskt skulle kunna bli mitt yrke i framtiden. Jag tycker detta är både roligt och omväxlande. Åtminstone skulle jag rekommendera Yle som en praoplats för alla som är ens en liten gnutta intresserade av den stilens arbete.

Kommer gärna tillbaka

Som en praoplats erbjuder Yle många olika saker att göra och det har varit väldigt annorlunda än vad jag är van vid. Omgivningen har varit väldigt trevlig och alla jag pratat med har gärna hjälpt med allt de har kunnat. Det jag gjort har i alla fall blivit kvar i mig som ett positivt intryck av Yle som praoplats och arbetsomgivning. Jag är glad att jag vågade söka mig hit, fastän jag i början av veckan var så nervös. Det har visat sig vara en underbar upplevelse och jag skulle kunna tänka mig att komma hit även efter denna vecka, antingen som praktikant eller som arbetstagare.

Text: Sara Lindqvist, 15 år och praoelev på Yle.

 • Yrsa Stenius.

  Yrsa Stenius: "Det blir vilda västern utan ONM"

  Yle Uutisets chefredaktör kritiseras för kommentar om ONM.

  Yrsa Stenius, före detta Pressombudsman i Sverige, tycker att diskussionen om Opinionsnämnden för massmedier är oroväckande. Yles chefredaktör Atte Jääskeläinen sade på lördagen i en intervju till Helsingin Sanomat att Yle kan lämna ONM och grunda ett eget granskningsorgan, men backade senare från uttalandet.

 • Viking Grace utanför Beckholmen i Åbo.

  Tekniskt fel försenade M/S Viking Grace

  1900 passagerare berördes av M/S Viking Grace försening.

  Lördagkvällens M/S Viking Grace-passagerare fick vänta i över två timmar innan fartyget kom i väg från Åbo mot Stockholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Polisbil i Vasa.

  Kvinna försvunnen i Vasa

  Kvinnan, född 1932, är 163 centimeter lång.

  En kvinna född 1932 försvann från sin bostad på Rådhusgatan i Vasa under natten mellan lördag och söndag eller på söndagsmorgonen. Polisen efterlyser tips om var hon kan befinna sig.

 • Polis vid polisbil.

  Man försvunnen i Karleby

  Mannen är född 1962 och är 174 centimeter lång.

  En man född 1962 försvann i centrum av Karleby vid 12-tiden på lördagen. Mannen är 172 centimeter lång och är smal. Polisen efterlyser tips om var mannen kan vara.

 • Fredric Portin.

  Portin nära täten i världscupen: "Ger råg i ryggen"

  En vägvalsmiss stoppade Fredric Portin i världscupen.

  En vägvalsmiss stoppade Fredric Portin från en riktigt fin placering i världscupen i orientering. ”Det kostade för mycket. Det har man inte råd med”, säger han till Yle Sporten.

 • Vps tränar inför första matchen på nya stadion.

  VPS segrade mot PS Kemi

  VPS - PS Kemi 1-0

  Vasalaget VPS slog bottengänget PS Kemi med 1–0 efter ett tidigt mål av Juha Hakola. Det här var VPS femte seger för våren och samtidigt ett snabbt svar på 2–0-förlusten mot Ilves i onsdags.

 • En person försöker bryta sig in genom en ytterdörr till ett höghus.

  Inbrottsvåg i Karleby - polisen efterlyser tips

  Tre inbrott i Björkhagen under natten till lördagen.

  Tre inbrott inträffade i Björkhagen i Karleby under natten till lördagen. Inbrottstjuvarna tog sig in när invånarna var borta och stal guldsmycken och alkohol.

 • Profilporträtt Hannes Holmlund

  Ny student skeptisk till digitaliserad studentexamen

  Hannes Holmlund: Svårt att skriva matematikprov på dator.

  Våren 2019 ska alla prov i studentexamen skrivas på dator. Men kan man digitalisera alla ämnen? Nej, säger Hannes Holmlund i Vasa som får sin studentexamen på lördag.

 • SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Helsingfors den 4 april 2017.

  Henriksson välkomnar satsningar på språkbad

  "Jakobstads språkbadsskola är ett gott exempel."

  Språkbad är en fungerande lösning för språkutbildning, det anser Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson. Undersökningar har visat att språkbad stärker elevernas modersmål vid sidan om det andra språket.

 • Emilia Lindström och agilityhunden Myran på träningsplan.

  13-åriga Emilia Lindström tävlar i junior-EM i agility

  Lindström tävlar med wachtelhunden Myran.

  I mitten av juli deltar 13-åriga Emilia Lindström från Petsmo i Korsholm i junior-EM i agility tillsammans med sin wachtelhund Myran. På omkring fem år har utvecklingen gått spikrakt framåt.

 • Brandman bär hjälm

  Restaurangspis började brinna i Vasa

  Inga personer skadades i branden.

  En liten brand uppstod i ett restaurangkök på Företagaregatan i Vasa på lördagsförmiddagen. Branden kunde snabbt släckas.