Hoppa till huvudinnehåll

"Spännande, stressigt och kul att vara prao på Yle"

Praoeleven Sara Lindqvist från Perho. Praoeleven Sara Lindqvist från Perho. Bild: Yle/Anna Ruda praoelev,sara lindqvist

Skolans första praovecka valde jag att spendera på Yle, där jag bland annat fick se hur det går till då man filmar ett TV-program, gör en radioinspelning och hurdana förberedelser det krävs.

Före veckan var jag rätt nervös, då jag valt att vara på den svenskspråkiga sidan av Yle och går i en finskspråkig skola i en väldigt liten kommun där nästan ingen annan talar svenska. Det kändes väldigt spännande och jag var nog rädd för att inte kunna tala svenska ordentligt, eller glömma bort allt det jag kunde. Före den första dagen av min praoperiod ångrade jag till och med att jag sökt praoplats här.

Inspelning på Strömsö

När jag på måndagen började min vecka på Strömsö tänkte jag redan på att låtsas vara sjuk för att slippa gå. Men då jag anlände dit och mötte alla människor, bland annat en annan praoelev, glömde jag inte min svenska som jag varit rädd för. Nej, det var ju hur kul som helst! Jag var glad att jag kommit, för det var ju faktiskt en underbar upplevelse att se hur Strömsö filmades och hur platsen faktiskt såg ut. Jag har aldrig sett på Strömsö, men nog hört om det, så det kändes ju rätt otroligt att få vara med där och hjälpa till med förberedelserna.

Nästa dag var jag igen nervös, då jag skulle vara på en ny plats igen, nämligen på Hajbo. Jag hade aldrig hört talas om Hajbo förut och dessutom skulle det vara två andra praoelever med mig då. Senast då var jag säker på att jag skulle glömma svenskan och göra bort mig totalt, men nej, min oro var igen onödig. Dagen var rätt lugn jämfört med Strömsö och det var ju också kul att vara med andra ungdomar. Vi följde mest med vad de andra gjorde, men jag själv tyckte i alla fall att det var hur kul som helst, som en liten titt bakom kulisserna. Kanske skulle jag titta på Hajbo någon gång, nu när jag vet vad det är frågan om.

Statist i julkalendern

Onsdagen var mest händelserik av dagarna. Jag tillbringade hela dagen vid inspelningarna av julkalendern. På förmiddagen tittade jag mest bara på, men använde även emellanåt panelbrädan för att meddela att en scen skulle börja. På eftermiddagen fick jag vara statist tillsammans med två praoelever, de samma som på tisdagen, och tre andra flickor. Det var riktigt kul, fast överraskande stressigt, så jag antar att jag inte är direkt en sådan typ som gör sig bra på film, eller som skådespelerska.

Så på torsdag, var jag på Yle nyheter Österbotten. Där fick jag vara med i ett direktsänt radioprogram och på eftermiddagen skrev jag på min kolumn. Dagen har varit lugn och avstressande, men ändå intressant.

På fredag var jag på Hajbo igen och nu slutar min praovecka. Just nu känner jag mig trött, antagligen på grund av att jag sovit för lite. Jag skulle gärna stanna och göra prao en längre tid också. Jag har tidigare också varit intresserad av denna sorts arbete och det är ju också orsaken till att jag sökt praoplats här, men efter denna vecka känner jag just nu att det här faktiskt skulle kunna bli mitt yrke i framtiden. Jag tycker detta är både roligt och omväxlande. Åtminstone skulle jag rekommendera Yle som en praoplats för alla som är ens en liten gnutta intresserade av den stilens arbete.

Kommer gärna tillbaka

Som en praoplats erbjuder Yle många olika saker att göra och det har varit väldigt annorlunda än vad jag är van vid. Omgivningen har varit väldigt trevlig och alla jag pratat med har gärna hjälpt med allt de har kunnat. Det jag gjort har i alla fall blivit kvar i mig som ett positivt intryck av Yle som praoplats och arbetsomgivning. Jag är glad att jag vågade söka mig hit, fastän jag i början av veckan var så nervös. Det har visat sig vara en underbar upplevelse och jag skulle kunna tänka mig att komma hit även efter denna vecka, antingen som praktikant eller som arbetstagare.

Text: Sara Lindqvist, 15 år och praoelev på Yle.

  • Lillkyroborna vill ha mer närservice

    Hälsovården har samtidigt blivit bättre.

    Enligt en enkät som har gjorts bland Lillkyroborna är man i regel nöjda med de investeringar som har gjorts av staden, men man önskar mer närservice och bättre trafikförbindelser.

  • Pensaari cyklade nytt finländskt rekord

    Pia Pensaari närmar sig världstoppen i bancykling.

    Pia Pensaari skrev ett stycke finländsk bancykelhistoria i Los Angeles när hon klockade den nya finska rekordtiden 3.42,309 på distansen tre kilometer.

  • Jobbiga tider för bönderna - många behöver skuldsanering eller terapi

    "Överraskande stort behov av hjälp".

    Många bönder har det jobbigare nu än under lågkonjunkturen på 90-talet, visar ett projekt som Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA startade i början av året. Många känner sig också ensamma eftersom antalet gårdar kraftigt har sjunkit under de senaste 20 åren.

Läs också

  • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

    Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

    I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

  • Frihet är att vara oälskad

    Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

    I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Österbotten