Hoppa till huvudinnehåll

Ställning för redskap

Ställningen är tänkt för trädgårdsredskap men lämpar sig säkert också för flytjackor, fiskeredskap och annat upphängbart.

Eftersom ställningen skall tåla väder och vind bör man välja bra virke. Pinnarna och tralldelen skall hålla för spadar, krattor och jordiga ämbaren och då passar ask, ek och kärnveden från en riktigt tätvuxen tall eller gran.

Behandla delarna med linolja. Stryk på oljan flera gånger och låt den suga in. Efter att trät inte suger in mer skall man torka bort all överloppsolja med en trasa, annars blir ytan klibbig. Kom ihåg att linoljetrasan bör förvaras i en burk med tätt lock så att den inte får syre - den kan i värsta fall självantända.

Ställningen

  • 2 st plankor 50x100x1200 mm (stående mot vägg)
  • 2 st plankor 50x100x350 mm (liggande för trall)
  • 2 st plankor 50x100x465 mm (45-gradersvinkel mellan vägg och trallstödsplankor)
  • 2 st runda "puckar" av 50x100x100 mm plankor (mellan plankorna i framkanten)
  • 2 st bräder 30x100x1000 mm (liggande mellan väggplankorna. I den ena borras tapparna in)

Borra hål i ändorna på alla plankor. Plankorna är 100 mm breda. Mät upp och rita ett streck 100 mm nertill på plankändan. Använd vinkelhake. Rita ett streck från hörnen på plankändan till vardera sidan 100 mm nertill på plankan så att du får ett kryss. Borra hålet mitt i krysset. Väggplankorna behöver inget hål i den översta delen.

Hålstorleken beror på hur du fäster plankorna i varandra. Jag svarvade fastsättningstappar med en tjockare skalle och en 20 mm tjock tapp. Det går också bra att fästa ställningen med bultar och muttrar. Borra då hål med samma diameter som bulten. Borra också ett hål 300 mm från nedre ändan i vardera väggplanka. Rita ett kryss så att hålet kommer i mitten av plankan. Såga alla plankändor runda.

Gör två infällningar i bakre delen på de båda väggplankorna. Infällningarna skall vara 30 mm djupa och 100 mm breda. Placera den övre infällningen 200 mm från övre kant och den nedre 500 mm från nedre kant. I dessa infällningar skruvas de liggande bräderna fast.

Montera ihop ställningen. Den planka som fästs i 45-gradersvinkel kommer utanpå väggplankorna. I framkanten kommer "puckarna" mellan 45-gradersplankan och den planka som trallen skall ligga på. Plankan som trallen skall ligga på kommer med andra ord på insidan av väggplankan.

Trallen

  • 4 st lister 30x50x900 mm
  • 2 st lister 30x50x260 mm

Skruva fast de fyra långa listerna på de kortare med ett mellanrum på 20 mm. Skruva fast ställningen i väggen och placera trallen. Svarva fyra pinnar som är ca 200 mm långa. Borra och limma fast pinnarna i den övre infällda brädan. Det går också bra att använda rundstav med en diameter på 15 mm.

Lycka till med snickrandet!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.