Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Teatern fyller 150 år - teaterchefen guidar runt i huset

Teaterchef Johan Storgård i andra våningens foaje
Johan Storgård ser det som en stor ära att få leda Svenska Teatern under jubileumsåret. Teaterchef Johan Storgård i andra våningens foaje Bild: Yle/Helena von Alfthan Johan Storgård,Svenska Teatern

Startskottet för Svenska Teaterns jubileumsår inleds på söndag med brunch, guidningar och en utställning. Att visa teater i ett hus från 1866 har sina utmaningar, men teaterchef Johan Storgård visar gärna upp den ursprungliga salongen.

- Salongen med guld och röd plysch är bäst bevarad, det lönar sig att titta på den. Det finns en massa små detaljer upp i taket. Plafonden som är ett tyg målat så det ser ut som en himmel kan man se som ett slag ljus. Förr fanns det inte elektriskt ljus men idag kan man belysa taket så man ser det bra, säger teaterchef Johan Storgård.

För 150 år sedan invigdes teaterhuset ritat av arkitekt Nikolai Benois, och år 1867 grundades Garantiföreningen för Svenska Teatern.

Svenska teatern
Teaterns röda hjärta är salongen från 1866. Svenska teatern Bild: Yle/Helena von Alfthan Svenska Teatern,Plysch,teaterkonst,teaterhus

Byggnaden genomgick en omfattande renovering 2010-2012 så mycket i huset är sprillans nytt. Logistiken har blivit bättre, verkstäder och skådespelarnas omklädningsrum är närmare scenen än tidigare. Men fortfarande är det trångt jämfört med nyare teaterhus.

- Huset är byggt så att scenen är på längden. Det finns inga sidoscener. Det är svårt att lagra saker i ett väldigt begränsat utrymme. Förr i världen hade man fondkulisser som man fällde ner från taket och så hade man någon stol och något bord. Idag bygger vi tredimensionella scenografier, det tar mera plats, säger Storgård.

Svenska teaterns scen
Välkommen på rundtur. Johan Storgård visar stora scenen - här spelas nu den klassiska pirathistorien "Skattkammarön". Svenska teaterns scen Bild: Yle/Helena von Alfthan Svenska Teatern,Skattkammarön,Johan Storgård

Svenska Teaterns jubileumsår inleds söndagen den 2 oktober med en teaterbrunch och guidning runt teatern. Så många har anmält sig till evenemanget att teatern satt in en extra guidning klockan 15.

- Jag har en egen guiderunda som visar allt från källare till vind men också verkstäderna i sin helhet, bakscenen och salongerna på de olika scenerna. Jag brukar koppla guidningen med berättelser om olika saker som jag fått lära mig om det här huset, lite små anekdoter om hur väggarna har flyttats men också hur mänskorna har jobbat i det här huset tidigare, säger Johan Storgård.

På söndag invigs också en utställning över teaterns historia i Café Artist på bottenvåningen. På utställningen går det att se bilder på hur teaterhuset såg ut förr.

Jubileumsåret firas med många program, bland annat återskapas uruppförandet av Sibelus Finlandia. Teatern har också beställt flera nyskrivna pjäser för jubileumsåret.

Läs också