Hoppa till huvudinnehåll

Tegelstensromaner av tegel

Om du har några tegelstenar över kan du skapa dina egna favoritromaner. Tegelstenar har nämligen en perfekt storlek (och tyngd) för att förvandlas till gamla vällästa romaner. Och då menar jag de där fina gamla inbundna böckerna, med läderrygg och detaljer i guld. När du är klar har du en fantastiskt fin dekoration som kan stå ute i trädgården eller varför inte inne i bokhyllan som bokstöd.

Förutom tegelstenar behöver du:

  • akrylfärger
  • penslar i olika storlekar
  • linjal eller kartongbitar
  • guldtusch eller annan tusch

Börja med att torka och borsta av tegelstenen så den är fri från smuts.

Klicka ut färgerna svart, brunt, vitt, ockra och gult. Det är färger som du kommer att blanda sinsemellan, så det är lika bra att ta fram dem från början.

Börja med "ryggen", d.v.s. tegelstenens sidokant. Välj brunt eller svart beroende på smak, oftast är de gamla böckerna i svart eller brunt läder. Måla ryggen och några centimeter in på sidan. Måla också små trekanter i de yttre hörnen av sidorna eller "pärmarna".

Blanda lite ockra i den vita färgen så den blir ”smutsig” och måla in "boksidor" på den ena kortsidan och ena långsidan. Vill du att boken ska kunna ligga målar du även undersidan, annars räcker det med två sidor.

Välj vilken färg du vill ha på pärmarna och måla dem.

Ta hjälp av en linjal eller en kartongbit med rak kant och måla in en rand med brunt på boksidorna. Gamla inbundna böcker har tjocka pärmar så randen behöver inte vara så tunn.

Låt färgen torka något emellan. Tegelstenen drar in färgen ganska snabbt men känn på ytan att den är torr innan du fortsätter.

Dags för detaljer. Ta hjälp av en linjal och måla in linjer på boksidorna med gråa/gula nyanser. Då ser boken välläst ut med sidor som separerat sig från varann.

Dutta fram patina på pärmarna med en torr pensel. Intrycket av patina får du genom att blanda till en något ljusare eller mörkare ton av färgen på pärmen.

Måla in mörkare streck på både ryggen och pärmen för att ge en känsla av ålder.

När färgen torkat är det dags att plocka fram guldtuschen och markera in sömmar och vikningar.

Och sist men inte minst - titeln! Välj din favoritroman, en vacker titel eller ett författarnamn som ryms på ryggen.

Jag kan tro att du sedan fortsätter med någon roman till. Lycka till!