Hoppa till huvudinnehåll

Thailand bekräftar: Två bebisar har fått mikrocefali genom zika

Ana Beatriz, en liten brasiliansk flicka som lider av mikrocefali med blomkrans på huvudet.
En liten brasiliansk flicka som lider av mikrocefali Ana Beatriz, en liten brasiliansk flicka som lider av mikrocefali med blomkrans på huvudet. Bild: EPA/Percio Campos Mikrocefali,Zikavirus,Brasilien (Stuttgart)

Två bebisar i Thailand har fötts med små huvuden på grund av zikaviruset. Det här är de första bekräftade fallen av mikrocefali i Sydostasien, orsakade av zikaviruset.

Tidigare under veckan berättade Thailands hälsominister att man utredde fyra misstänkta fall av mikrocefali som kan ha orsakats av zikaviruset. Fallen gällde tre bebisar och ett 36 veckor gammalt ofött foster.

I flera länder i Sydostasien har antalet zikavirus ökat, men de är flest i Thailand. Sedan i januari har åtminstone 350 fall rapporterats där.

På torsdagen hamnade 11 sydostasiatiska länder bland de länder som smittskyddsinstitutet i USA varnar gravida kvinnor att resa till.

Enligt USA ska gravida kvinnor undvika icke-nödvändiga resor till Thailand, Vietnam, Filippinerna, Kambodja, Laos, Indonesien, Malaysia, Burma, Maldiverna, Östtimor och Brunei.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes