Hoppa till huvudinnehåll

Ungerska regeringen om anklagelserna om brutalitet: Amnesty ljuger!

Ungerska preminärministerns talesman Zoltan Kovacs, i bakgrunden en svartvit världskart samt EU:s och Ungerns flaggor.
Zoltán Kovács är talesperson för den ungerska premiärministern Viktor Orbán. Ungerska preminärministerns talesman Zoltan Kovacs, i bakgrunden en svartvit världskart samt EU:s och Ungerns flaggor. Bild: Yle/Daniel Olin zoltan kovacs

Den ungerska regeringen betraktar människorättsorganisation Amnesty Internationals rapport som en lögn. Tidigare i veckan rapporterade Amnesty att asylsökande och flyktingar behandlas omänskligt av myndigheterna i Ungern.

Men den ungerska premiärministerns talesperson Zoltán Kovács säger att rapporten inte stämmer och att Amnesty ljuger.

- Det är en lögn - det är helt enkelt en lögn. Den här organisationen har varit vid den ungerska gränsen och gjort sin rapport utgående från falska anklagelser – rapporten är alltså en lögn, hävdar Kovács bestämt.

Enligt Amnesty Internationals rapport har tusentals människor - bland dem många ensamkommande barn - utsatts för systematiskt våld, allvarliga människorättskränkningar och olagliga avvisningar.

Asylsökande ska också ha slagits, sparkats och jagats av hundar.

"Det sker inga människorättskränkningar"

Men Zoltán Kovács, den ungerska regeringens och premiärminister Viktor Orbáns talesperson, säger att det här är struntprat och att larmrapporten inte grundar sig på fakta.

- Amnesty har valt att inte tala med ungerska myndigheter eller andra oberoende organisationer och därför tror vi inte på rapporten.

Parlamentsbyggnaden i Budapest
Ungerska parlamentsbyggnaden i Budapest. Parlamentsbyggnaden i Budapest Bild: Yle/Daniel Olin budapest,Ungerns parlamentsbyggnad

Amnesty säger i sin tur att rapporten baserar sig på djupintervjuer med 143 flyktingar. Kovács hävdar att ungerska myndigheter följer lagen.

- Förutom ungerska gränsstyrkor finns också andra grannländers gränsstyrkor och EU:s gränsmyndighet Frontex på plats. Det är klart att det inte sker några människorättskränkningar eftersom allt som sker vid gränsen dokumenteras av samtliga länder.

Ifall du säger att det inte stämmer, kan du förklara varför Amnesty i så fall går ut med osanning?

- De senaste 18 månaderna har Amnesty målmedvetet försökt svartmåla oss, svarar regeringens och premiärminister Viktor Orbáns talesperson Zoltán Kovács.

Läs mera:

Amnesty: Det finns belägg för påståenden i rapport om Ungern

Ungern borde undersöka och åtgärda de problem som Amnestys rapport om flyktingarnas situation i Ungern belyser, säger Amnesty Finlands juridiska rådgivare. Ungern anklagar rapporten för att vara lögn.

Läs också