Hoppa till huvudinnehåll

Varför kan ingen göra något för att stoppa blodbadet i Syrien?

Evakuering av kvinnor och barn i Homs 22.9.2016.
Evakuering av kvinnor och barn i Homs 22.9.2016. Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI evakuering,Homs,Syrien

Är världens dom och avsky det enda som längre kan avskräcka angriparna? Ingenting annat verkar fungera då det gäller att få stopp på detta medvetna blodbad, säger Stephen O´Brien, chef för FN:s humanitära verksamhet.

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, håller med O'Brien i dennas bedömning, men han påpekar också att den syriska regimen inte gagnas av en kompromisslösning och att president Bashar al-Assad inte vill lämna sin maktposition.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har liknat situationen i den syriska staden Aleppo med att säga att ”där är värre än i ett slakthus”.

Kriget pågår för att det finns parter som inte vill avsluta det.

- Det är så illa som det någonsin kan bli i en väpnad konflikt, säger Ove Bring.

Ove Bring
Ove Bring Ove Bring Bild: Ove Brings webbsida Ove Bring

Bring säger att han har svårt att tro att världsopinionen skulle kunna göra något.

- Världsopinionen har trots allt följt med det här kriget på väldigt nära håll i flera år och har inte förmått påverka parterna till något annat än några försök att få till stånd vapenvilor. Försök har gjorts – men de har misslyckats, säger Bring.

Det är ungefär så långt som världsopinionen har kunnat bidra. Kriget pågår för att det finns parter som inte vill avsluta det. President al-Assad och Damaskusregimen har inget intresse av att avsluta den här konflikten för närvarande, konstaterar han.

Varför vill den syriska regimen inte få slut på konflikten?

- En lösning skulle innebära att det blir en ny regering – en övergånsgregering – i Damaskus, och en övergång till ett mer demokratiskt styre. Och det är någonting som al-Assad absolut inte vill se. Han anar ju att han då skulle hamna utanför maktens köttgrytor och att han riskerar att utlämnas till den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Bashar al-Assad skakar hand med en soldat.
Syriens president Bashar al.Assad Bashar al-Assad skakar hand med en soldat. Bild: EPA/SANA / HANDOUT Bashar al-Assad,Syrien

Det är uppenbart att al-Assad har ett ansvar för de ständiga krigsförbrytelserna som pågår. Inte enbart han, utan många andra också, säger Bring.

Finns det ekonomiska intressen?

- Det är möjligt att en del pengar försvinner på vägen men jag tycker att det värsta problemet är att då man får still stånd humanitära konvojer - så bombas de från luften av olika parter i konflikten. Den syriska regimen har uppenbarligen som strategi att försämra sjukvården för sina sårade fiender, och därför ger man sig på läkarna, utrustningen och sjukhusutrymmena.

- Det är alldeles uppenbart fråga om fruktansvärda brott mot krigets lagar. Den humanitära rätten i väpnade konflikter – den fungerar inte nu. Det är inte något fel på rättsordningen. Dess normer är mycket bra och har klarat sig någorlunda hyfsat genom tidigare konflikter.

- Men i den här konflikten så urholkas de och sätts åt sidan helt och hållet.

Många har hoppats på FN. Är det hoppet ute?

- Jag tror att man skulle ha kunnat hoppas på FN och kunnat kräva något av FN i början av konflikten innan den blev så här elakartad. Tidigare hade det kunnat vara möjligt med en insats som hade krävt en militär dimension också.

Nu är det för sent att ge sig in militärt i den här konflikten och att försöka få kontroll över en syrisk regering, ett antal befrielserörelser, Islamiska staten, Hizbollah, den iranska militära närvaron. Att få till stånd en vapenvila och en fredlig utveckling genom en militär insats legitimerad av FNB – det är helt enkelt inte realistiskt längre. Det är för sent påtänkt, säger Bring.

Vad är nästa steg?

- Det ser nog väldigt mörkt ut. Man får hoppas att parterna blir så uttröttade av detta nötande krig att de inte förmår hålla krigföringen vid liv så mycket längre.

Den syriska regimen har uppenbarligen som strategi att försämra sjukvården för sina sårade fiender, och därför ger man sig på läkarna, utrustningen och sjukhusutrymmena.― Folkrättsexperten Ove Bring om bombandet av humanitära konvojer

Vilken är stormakternas roll?

- Det är mycket problematiskt eftersom det verkar som om Ryssland vill hålla al-Assads regim vid makten och bidrar med att följa strategin med att bomba sjukhus för att komma komma åt alla upprorsrörelser - "terrorister". Ryssland prioriterar stödet till al-Assad framom försök att få still stånd en fredlig lösning.

Också USA har en dubbel agenda: USA vill få bort al-Assad och samtidigt få en fredlig lösning.

Det här betyder att båda stormakter har en dubbel agenda. De stöder en part bland alla parter i konflikten, och hävdar med olika uppriktighet att de söker en fredlig lösning.

Lavrov och Kerry möts i Washington.
Utrikesministrarna John Kerry och Sergej Lavrov. Lavrov och Kerry möts i Washington. Bild: EPA/Sergei Ilnitsky lavror och kerry

Har presidentvalet i USA någon betydelse?

- Det vill jag inte spekulera i. Jag vill snarast följa med följderna av det som utrikesminister Kerry har sagt: Det är kanske dags att avsluta samarbetet med Ryssland. Det är den fråga som ligger närmast nu. Och sedan får man se om det kan påverka något i den ena eller andra riktningen.

Känner sig en folkrättsexpert frustrerad?

- Om vi har en tiogradig skala så kan man säga att frustrationen väl ligger på 9,9. Man kan i stort sett inte bli mer frustrerad än vad man är redan i dag.

Bengt Östling intervjuade Ove Bring, professor emeritus i folkrätt