Hoppa till huvudinnehåll

Bulgarien förbjuder burka och niqab

Två kvinnor i niqab
Två kvinnor i niqab Bild: EPA/BORIS ROESSELER kvinna i niqab

Bulgariens parlament godkände på fredagen en lag som förbjuder heltäckande klädsel på offentliga platser. Förbudet gäller burka och niqab.

Att bryta mot förbudet ger böter på ungefär 100 euro. Flera bulgariska städer har redan tidigare infört lokala förbud mot användning av burka.

Ungefär 13 procent av Bulgariens befolkning är muslimer, i huvudsak turkisktalande. Ett parti som arbetar för den turkiska minoritetens rättigheter motsatte sig lagändringen.

De muslimska kvinnorna i Bulgarien har i regel främst använt slöjor som endast täcker håret, men under den senaste tiden har användningen av niqab och burka ökat.

Niqab är en slöja som täcker ansiktet men som är öppen för ögonen. Burka lämnar endast en liten springa för ögonen, ibland med ett nät framför.

Några europeiska länder har förbud

Niqab och burka har redan tidigare förbjudits i Frankrike, Belgien och delvis i Schweiz. I Italien och Holland gäller förbudet bland annat på sjukhus.

Människorättsorganisationen Amnesty International har kraftigt fördömt Bulgariens förbud.

- Den här lagen tyder på ökande intolerans, främlingshat och rasism i Bulgarien, säger organisationens Europachef John Dalhuisen.

Läs också