Hoppa till huvudinnehåll

Den nedprioriterade damfotbollen

frankfurt firar champions league-seger 2015.
En vinst i damernas Champions League ger 300 000 i prispengar. Herrarna får 15 miljoner dollar. frankfurt firar champions league-seger 2015. Bild: Kay Nietfeld / EPA / All Over Press champions league

Förra helgen stod det klart att PK-35 vann den inhemska damfotbollsligan trots att två omgångar kvarstod. PK-35 har nu vunnit sex guld på sju säsonger och är den stora dominanten i finländsk damfotboll. Trots sina stora framgångar kan spelarna i PK-35 inte leva på fotbollen.

Damfotbollen, både lokalt och globalt, är fortfarande ljusår ifrån herrfotbollen i fråga om framför allt pengar och det finns många exempel som understryker påståendet.

När Tyskland vann VM-finalen i herrfotboll 2014 fick laget 35 miljoner dollar i prispengar. När de amerikanska damerna vann samma final året efter var prissumman 2 miljoner dollar.

Världens bäst betalda manliga fotbollsspelare Cristiano Ronaldo förtjänade ifjol 79 miljoner dollar. Alex Morgan, som förtjänade bäst bland de kvinnliga spelarna drog in omkring 3 miljoner dollar.

Målvakten Hope Solo, flerfaldig världsmästare, placerar sig också på listan över bäst betalda kvinnliga fotbollsspelare och förtjänar dryga 25 000 dollar per år utan att räkna med sponsorpengar. En orättvisa hon flera gånger uttalat sig i offentligheten om.

Hoppa över Twitterpostning

Det är oerhört tufft att tjäna pengar på damfotboll och en av de stora frågorna som ständigt utreds är hur man ska locka mera publik till matcherna. För utan publik, inga sponsorer. Utan sponsorer, inga pengar.

Mästarlaget PK-35:s VD Kaj Björkqvist är väl medveten om situationen och ser heller ingen omedelbar lösning på problemen.

- Herrfotbollen är säkert mera intressant för den stora publiken, vilket den inte borde vara. Men så är det. De flesta spelarna jobbar vid sidan om fotbollen eller spelar fotboll vid sidan om jobbet eller studierna.

I Finland kommer det nog att ta en väldigt lång tid innan spelare tjänar tillräckligt, tyvärr. Det finns för få sponsorer, för lite pengar och för liten publik.― Kaj Björkqvist, VD för PK-35

Kaj Björkqvist ser heller inte att de finländska damspelarna skulle inom en snar framtid förtjäna tillräckligt för att leva på fotbollen.

- Av våra spelare är det flera som flyttat utomlands under den här säsongen, men här i Finland kommer det nog att ta en väldigt lång tid innan spelare tjänar tillräckligt, tyvärr. Det finns för få sponsorer, för lite pengar och för liten publik.

Inte råd att vara ambitiös

Det finns många exempel på damklubbar med hög ambitionsnivå som också nådde stora framgångar. Men tyvärr hängde inte ekonomin med i svängarna. Det svenska fotbollslaget Tyresö FF är ett praktexempel.

2014 nådde laget finalen i Champions League. Dagen efter beskedet om finalmatch meddelade Svenska Fotbollförbundet att Tyresö på ekonomiska grunder inte beviljats elitlicens för nästa säsong. Detta innebar alltså att laget skulle komma att tvångsnedflyttas.

Ambitionen fanns, spelarunderlaget var i skick. Men som så många svenska krönikörer sammanfattade hela debaclet: damfotbollen lever snabbt över sina tillgångar.

Den kan inte försöka vara något större än den har förutsättningar för.

På sajten idrottensaffärer.se skrev krönikören Åke Stolt så här om Tyresö FF: Man inte kan gå ut och leka storklubb i en sport med gärdsgårdsseriernas publiksiffror, ett otillräckligt sponsorsstöd och ett tillkämpat internationellt mästerskap med lag från nationer utan ordnad damfotboll överhuvudtaget.

Olika löner för lika arbete

Vad beträffar Champions League är skillnaden i prispengar herrar och damer emellan på samma skeva nivå som i VM. En vinst i klubblagens mästerskap på herrsidan ger laget 15 miljoner dollar medan det segrande damlaget får nöja sig med 300 000 dollar.

Heidi Lindström som har vunnit damligan sex gånger med HJK och representerat landslaget i flera matcher är mycket bekant med situationen.

- Nog är det lite orättvist. Kvinnorna gör samma mängd arbete för sin idrott som herrarna. Men det har alltid varit så att publiken varit mera intresserad av herridrott än när kvinnorna idrottar.

Heidi Lindström spelar fotboll i HJK (2014).
Heidi Lindström föreslår att medierna bättre lyfter upp damfotbollen Heidi Lindström spelar fotboll i HJK (2014). Bild: Yle/Jonas Blomqvist heidi lindström

Heidi Lindström lade av med proffsfotbollen förra året och under sin aktiva karriär under ett par decennier var frågan om pengar ändå inte den viktigaste.

- Sist och slutligen tänkte jag inte så mycket på att jag inte förtjänade någonting eftersom det det var en sport som jag älskade. I vuxen ålder var jag bara glad att jag inte behövde betala för att spela som man gör när man är liten, säger Lindström.

Medierna kan hjälpa damfotbollen

En av de mera konkreta skillnaderna som Heidi Lindström noterat ifråga om herr- och damfotbollen gällde färdmedlen till och från matcherna

- Herrspelarna kom med bil till matcherna medan vi kom med cykel, gående eller med buss.

Men hur ska man då gå till väga för att lyfta damfotbollen? En oerhört svår fråga att besvara tycker Lindström men ser åtminstone en möjlighet för medierna att hjälpa sporten på traven.

- Problemet är att damfotbollen inte syns. Ifall medierna skulle lyfta upp sporten mera kanske sponsorerna också skulle få upp ögonen för sporten.

 • Över nio år i fängelse för dråp i Munkshöjden

  Över nio års fängelse för dråp i Helsingfors.

  Tingsrätten i Helsingfors dömde en medelåldersman till över nio års fängelse för dråp, misshandel och olaga hot. Dådet utfördes i Munkshöjden i maj.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.