Hoppa till huvudinnehåll

It-expert varnar: Mobilbetalapp öppen port till ditt liv

Kvinna kollar sina meddelande på sin smarttelefon.
Det blir vanligare med mobila betalningar. Kvinna kollar sina meddelande på sin smarttelefon. Bild: Yle/Larissa Inkala Helsingfors,telefoner,smarttelefoner,iPhone,blond,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner,mobiltelefon

Apparna för att betala via mobilen blir fler och överlag är de rätt säkra, förutsatt att mobilanvändaren uppdaterar mjukvaran. Samtidigt är apparna som en öppen port till ditt liv, säger it-säkerhetskonsulten Niki Klaus.

- Det är klart att det finns risker i allt. Snarare handlar det om att se på mobilen som sin plånbok - man ska ta lika bra hand om bägge två, men det är kanske inte lika lätt med mobilen, säger it-säkerhetskonsulten Niki Klaus på cybersäkerhetsföretaget Nixu.

Mobilen ska skyddas med lösenord, operativsystemet och applikationerna ska uppdateras för att vara säkra och ge skydd mot skadeprogram, och mobilen ska inte vara för gammal. När den inte längre erbjuder uppdateringar är den för gammal, säger Klaus.

Klaus uppmanar också konsumenten att binda mobilbetalningsappen till betalkortets kreditfunktion för det ger bättre skydd om en affär till exempel går i konkurs.

Vanligare men stor massa saknas

Klaus tror att mobilapparna för att sköta betalningar ökar i popularitet. Men fortfarande saknas den stora massan som krävs för att apparna ska fungera smidigt.

På Danske Bank tror man på stor tillväxt för den egna applikationen MobilePay. Den lanserades för flera år sedan men har hittills fungerat som en sätt för privatpersoner att överföra pengar sinsemellan. Nu vill banken få in appen bland annat i butikerna och i näthandeln, säger försäljningschef Ted Kyander.

De vet var du är, de känner till dig på Facebook

- Om tre till sex månader kommer bilden att se annorlunda ut. Antalet ställen där du kan betala med MobilePay kommer att öka explosionsartat, säger Kyander.

Danske Bank behöver få in appen i butikerna eftersom det är via företagstjänster som banken får intäkter. Men de stora kedjorna kräver sin tid och de i sin tur vill ha en stor volym användare. Danske Banks app har hittills krävt investeringar av butikerna för att få systemet att gå ihop med betalterminalerna, men det ska snart ändras, säger Kyander.

Vissa appar är bundna till en viss bank, medan MobilePay är öppen för alla användare.

Öppen port till info om dig

Niki Klaus är inte särskilt bekymrad över säkerheten när det gäller mobilbetalningsapparna, men han uppmanar konsumenter att fundera på integritetsskyddet.

- Hur mycket av ditt liv får de via de här apparna? De vet var du är, de känner till din Facebook- och Twitterprofil och de kan de utnyttja det här för att rikta reklam till dig, säger Klaus.

Själv har Klaus inte tagit i bruk någon betalapp, "av gammal vana av att betala med kort".