Hoppa till huvudinnehåll

Jättelikt europeiskt fågeljippo i helgen

Fågelskådare på Söderfjärden
Fågelskådare på Söderfjärden Bild: Yle/Roger Källman ornitolog

Nu under veckoslutet väntas tiotusentals personer runt om i Europa delta i det årliga fågelskådningsjippot EuroBirdwatch. I Finland är fåglarnas höstflytt redan så gott som över, men det finns ändå mycket att observera, lovar entusiasterna.

I helgen arrangeras en mängd jippon kring EuroBirdwatch. Bland annat kan man delta i olika utfärder och följa med höstflytten. Visserligen har de flesta flyttfåglar redan lämnat vårt land, men även så här i början av oktober finns det fåglar att skåda, lovar de som arrangerar evenemangen.

Bland annat kan man se bofinkar, trastar, blåmesar och talltitor som håller på att ge sig iväg söderut.

Just nu kan man även se fåglar som normalt inte lever i Finland. Det handlar om ovanliga taigafåglar från öst som den här tiden på året kan besöka vårt land.

Arrangerats i över tjugo års tid

Evenemanget EuroBirdwatch har redan över tjugo år på nacken. Första gången ordnades det år 1993. Ifjol deltog över 32 000 personer i evenemanget som är det största i sitt slag i Europa.

Målet med jippot är att främja fågelskyddet och fågelhobbyn.

Fåglarna som rör sig över nationsgränserna är enligt entuasiasterna en bra symbol för vikten av internationellt samarbete inom skyddet av fåglar.

Organisationen Birdlife har som mål att trygga de områden på vilka fåglarna häckar, övervintrar och vilar under flytten.