Hoppa till huvudinnehåll

Män med ätstörning – fortfarande tabu

Ätstörningsföreningen i Finlands ordförande Rasmus Isomaa har forskat i manlig ätstörning.
Ätstörningar hos män är fortfarande tabu, på grund av stereotypier, enligt Rasmus Isomaa. Ätstörningsföreningen i Finlands ordförande Rasmus Isomaa har forskat i manlig ätstörning. Bild: Copyright 2016. All rights reserved. man,rasmus isomaa

Var femte person som lider av ätstörningar är man. Ändå är det försvinnande få män som vågar söka hjälp. Utvecklingspsykologen Rasmus Isomaa förklarar varför.

Trots att uppskattningsvis tre av hundra män lider av en ätstörning ser Rasmus Isomaa inte många män på behandlingscentren.

- Undersökningar visar att både unga och äldre män lider av ätstörningar. Det kommer ändå klart färre män till behandling än vad det borde, säger Rasmus.

- Det kan bero på att de flesta fortfarande tänker på en ung, avmagrad kvinna då de tänker på ätstörningar, det vill säga på stereotypen för anorexi, medan begreppet ätstörning är betydligt bredare än så.

Muskler framför viktnedgång

Isomaa är utvecklingspsykolog, ordförande för Ätstörningsföreningen i Finland och har själv forskat i ätstörningar bland män. Han säger att alla former av kända ätstörningar förekommer hos män. För män handlar det ofta om en vilja att få en större, muskulösare kropp, till skillnad från den traditionella bilden av ätstörning som säger att det handlar om en viktminskning.

Det är främst stereotyper och felaktiga modeller för diagnostisering som gör att män kanske inte alltid inser att de inte längre har kontroll över ett beteende, utan att sjukdomen har den. Så hur ska en man känna igen en ätstörning om han inte passar in i existerande modeller för ätstörning?

- Vi måste kanske börja med att konstatera att en ätstörning inte automatiskt innebär en viktstörning. Man kan istället se på sitt eget ätbeteende. Vad som styr, vad man äter, hur och när. Se på kroppen, den egna kroppsbilden, hur mycket negativitet finns det i den bilden? Hur många måsten och förbud finns det? Där kan man börja leta efter en ätstörning.

Gymmen en riskzon

Eftersom manlig ätstörning ofta kan förknippas med en strävan efter mer muskler, finns det en speciellt vanlig plats i samhället där många män kan lida av ätstörning.

- Ett ställe man kanske inte direkt förknippar med ätstörning är gymmen. Om man tränar så mycket att det har gått över i tvång och ångest där man inte tillåter sig själv avvikelser i ätbeteendet och det till slut påverkar det sociala livet, då har man en ätstörning som många män och pojkar lider av.