Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Matthew hotar Jamaica - befaras bli kraftigaste orkanen någonsin

Sattelitbild på orkanen Matthew (2016) påväg mot Jamaica
Orkanen Matthew drar över det Karibiska havet, mot Jamaica. Sattelitbild på orkanen Matthew (2016) påväg mot Jamaica Bild: EPA/NASA / NOAA GOES Project orkanen matthew

Den kraftiga orkanen Matthew som närmar sig Jamaica, har uppgraderats till den högsta orkankategorin 5.

Matthew som har blivit allt kraftigare under sin färd mot Jamaica, väntas nå ön på måndag.

Matthew är den kraftigaste orkanen i regionen på nio år och den befaras orsaka stora skador när den tar i land även om den då avtar i styrka.

Orkanen befann sig på lördag förmiddag finsk tid, omkring 700 kilometer sydost om Jamaicas huvudstad Kingston och örikets enda oljeraffinaderi på sydkusten.

Orkanen kan också svepa över det mest populära turistområdet, Montego Bay på nordkusten.

Kraftigaste orkanen någonsin?

Matthew rör sig nu med en vindstyrka kring 260 kilometer i timmen, eller 72 meter per sekund enligt USA:s nationella orkancentrum NHC.

En del meteorologer befarar att Matthew kan bli den värsta orkanen någonsin i regionen och myndigheterna på Jamaica gör sig beredda för det värsta.

- Regeringen är i högsta alarmberedskap. Vi hoppas att orkanen inte slår till mot oss, men om den gör det så gör vi vårt bästa, försäkrar premiärministerns talesman Robert Morgan.

Räddningsarbetare, polisen och armén är i beredskap och skyddsrum har öppnats på olika håll i öriket, särskilt på sydkusten.

- Vi har lagrat dricksvatten för patienter och förberett generatorer och räåddnignsfordon, säger Yves Domercant som är chef för det största sjukhuset på sydkusten .

Lamslogs av Gilbert år 1988

Vädret var på lördagen vackert och soligt i Kingston men folk lagrade ändå mat och andra förnödenheter inför orkanens ankomst.

Jamaica lamslogs senast av orkanen Gilbert år 1988, men nu är önationen betydligt bättre förberedd, säger läkaren Tenaj Lewis som bunkrade mat i ett köpcentrum.

- Då stängdes landet för flera månader, säger Lewis.

Surfare är vanligtvis glada över stormar och orkaner, även om Matthew är i kraftigaste laget.

- Det är nu som vi får de bästa vågorna, men vi spikar nog igen luckorna inför stormen. Jag tror att den drabbar oss mitt i prick, säger barägaren Peter Silvera som var ute och surfade på lördagen.

Flygbolagen har meddelat att flyg till Montego Bay kan omdirigeras eller ställas in.

Okranvarning har också utfärdats i närbelägna Haiti och Kuba, där man befarar att orkanen kan slå till mot östkusten och städer som Santiago de Cuba.

Läs också