Hoppa till huvudinnehåll

Största sjukhuset i östra Aleppo bombades igen

Det största sjukhuset i rebellkontrollerade östra Aleppo bombades med brandbomber på lördag förmiddag.

Två bomber fyllda med olja och metallskräp träffade sjukhuset M10 och det kommer också rapporter om att sjukhuset bombades med splitterbomber. Minst en person dödades i attackerna.

Både M10 och det näst största sjukhuset M2 bombades redan i onsdags, då FN-chefen Ban Ki-moon fördömde attackerna som krigsbrott. Ban beskrev då läget i Aleppo som "värre än i ett slakthus".

Bägge sjukhusen fick omfattande skador i onsdagens attacker. Nu finns det endast 35 läkare och sjukvårdare samt sex fungerande kliniker kvar i staden med upp till 275 000 invånare

Det är främst den syriska regeringens lågt flygande flygplan och helikoptrar som har fällt brandbomber under inbördeskriget. Ryska stridsplan brukar fälla sina bomber från högre höjd där de inte kan urskiljas med blotta ögat.

Frankrike fördömde omedelbart attacken mot sjukhuset i morse.

- Jag fördömer i kraftigaste ordalag bombattacken mot M10, ett av de viktigaste sjukhusen i Aleppo, konstaterade utrikesminister Jean-Marc Ayrault i ett uttalande.

Fortsatta artilleriattacker

Regeringsstyrkor som belägrar östra Aleppo, har samtidigt fortsatt sina häftiga artilleriattacker. På fredagen dödades minst 20 civila, bland dem sex barn.

Världshälsoorganisationen WHO uppgav på fredagen att 338 människor, av vilka över 100 var barn, har dödats i östra Aleppo sedan regeringen med stöd av Ryssland inledde en ny storoffensiv mot östra Aleppo för drygt en vecka sedan.

I regeringskontrollerade västra Aleppo dödades minst 15 civila medan ett fyrtiotal skadades i en raketattack på fredagen

Det finns över kvarts miljon civila i östra Aleppo och över 1,2 miljoner invånare i västra Aleppo.

Armén laddar upp

Regeringen har koncentrerat både soldater och tunga vapen inför sin slutliga offensiv mot östra Aleppo.

Omkring 10 000 soldater och shiamuslimska milismän från Libanon, Iran, Irak och Afghanistan lär ha flyttats till området och regeringsstyrkor har ryckt fram på flera håll under den senaste veckan.

Armén har avancerat både vid frontlinjen i stadskärnan och i en stadsdel i norra Aleppo.

Syriska regeringsstyrkor har ryckt fram både i stadskärnan och i de norra stadsdelarna i Aleppo
Syriska regeringsstyrkor har ryckt fram både i stadskärnan och i de norra stadsdelarna i Aleppo Syriska regeringsstyrkor har ryckt fram både i stadskärnan och i de norra stadsdelarna i Aleppo Bild: EPA/SANA HANDOUT Syrien,Aleppo

Det har rått ett dödläge vid fronten i centrum av staden sedan år 2012 då rebeller trängde in i östra Aleppo.

I västra Aleppo följer man spänt med läget.

- Vi var glada då vi hörde hur armén ryckte fram, men jag är rädd att det kommer en motreaktion från de väpnade grupperna, säger bilförsäljaren Majed Abboud.

Ryssland reagerar på Kerry-läcka

Ryssland reagerade på lördagen på en läcka i tidningen New York Times, som avslöjade att USA:s utrikesminister John Kerry har förlorat en inre tvist i administrationen om möjligheten att använda direkt militärt våld mot den Syriska regeringen.

Enligt en ljudinspelning från ett samtal i FN, beklagar Kerry att hans vilja att agera mot Bashar al-Assads regering föll för döva öron.

– Det finns ingen som är mer frustrerad än vad vi är, säger Kerry till ett tjugotal personer från syriska hjälporganisationer som han träffade i FN-högkvarteret den 22 september i år.

– Det finns förmodligen tre eller fyra personer i administrationen som förespråkar användningen av militärt våld, jag har förlorat diskussionen, tillägger Kerry i inspelningen.

USA:s utrikesminister John Kerry sade att han förlorade en tvist i Obamas administration om ett direkt militärt amerikanskt ingripande i Syrien, enligt en ljudinspelning i FN den 22 september i år
Utrikesminister John Kerry sade att han förlorade en tvist i Obamas administration om ett direkt militärt amerikanskt ingripande i Syrien, enligt en ljudinspelning i FN den 22 september i år USA:s utrikesminister John Kerry sade att han förlorade en tvist i Obamas administration om ett direkt militärt amerikanskt ingripande i Syrien, enligt en ljudinspelning i FN den 22 september i år Bild: EPA/JUSTIN LANE USAs president,John Kerry

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova varnade på lördagen att "direkt amerikansk aggression i Syrien skulle innebära en skrämmande, omvälvande förändring av läget i Syrien,"

Den ryska tidningen Izvestija rapporterar för sin del att Ryssland har skickat ännu fler jaktplan till Syrien för att trappa upp sina pågående attacker i Aleppo.

Frankrike vil ha eldupphör

Franska diplomater vill driva igenom en FN-resolution om ett nytt eldupphör i Aleppo.

Det franska resolutionsutkastet kräver att våldsamheterna i Aleppo upphör. Enligt utkastet skulle alla syriska och ryska plan i området stanna på marken och hjälpsändningar skulle få ta sig in i Aleppo.

Tanken är att inte pressa Ryssland att inte använda sitt veto, utan att försöka överbrygga det nuvarande dödläget där Ryssland och USA anklagar varandra för det havererade eldupphöret för knappt två veckor sedan.

Förslaget ska diskuteras då FN:s säkerhetsråd möts på måndag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes