Hoppa till huvudinnehåll

TPS trovärdigt igen i sista stund – kapten Kallio: ”Livsviktigt”

Tomi Kallio, TPS, hösten 2016.
Tomi Kallio menar att TPS tagit enorma kliv framåt under ett år. Tomi Kallio, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Tomi Kallio,TPS (ishockey herrar)

Det hade nästan gått över punkten där folk inte bryr sig längre, säger Tomi Kallio om TPS uppryckning förra säsongen. Nu hör Åboklubben igen till medaljkandidaterna i ishockeyligan – inte minst tack vare seriens effektivaste målmaskin i försvaret.

13-10-13-13-13.

Efter det sensationella guldet våren 2010 sjönk TPS ner i skuggornas dal. Efter en fem år lång ökenvandring kantad av tränarbyten, misslyckade värvningar och tappad trovärdighet kom uppryckningen förra säsongen.

TPS lockade tillbaka Tomi Kallio, Henrik Tallinder, Jonne Virtanen och Jerry Ahtola, och fyllde därtill på med bland annat Eric Perrin och Harri Tikkanen.

Åboklubben slutade sjua i grundserien och slogs ut i kvartsfinal mot Kärpät – men redan det var ett enormt stort fall framåt. Och enormt viktigt, tillägger lagkaptenen Kallio.

– Det var livsviktigt, säger han till Yle Sporten. Det hade nästan gått över punkten där folk inte bryr sig längre. Det var absolut sista stunden att få TPS på hockeykartan igen och få till positiva nyheter och vibbar.

Oskari Setänen omringad av TPS-spelare, hösten 2016.
TPS är inte längre föremål för allmänt åtlöje utan en reell medaljutmanare. Oskari Setänen omringad av TPS-spelare, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press TPS (ishockey herrar),Oskari Setänen

– Vi lyckades väldigt bra med attitydförändringen och samtidigt körde jag och några andra hårt det här med vinnarkultur, vad som krävs för att vinna.

– Många unga gick framåt just på den mentala sidan, de förstod vad som krävs för att vara hockeyproffs på en hög nivå. Det var mycket jobb med det förra året och resultaten kan man se nu, menar Kallio.

Ni har haft en stark inledning på säsongen men publiksiffran har fortsatt sjunka, vad beror det på?

– Det är svårt att säga, men framför allt är det väldigt tråkigt eftersom vi spelar bra hockey just nu och gjorde det redan förra säsongen. Men vi kan inte göra så mycket annat än att fortsätta göra vårt bästa och lita på att publiken kommer när de känner för det.

Målspruta i försvaret

Följande steg i processen stavas framgång. Förra säsongens rutinerade stomme är intakt, förutom att 43-årige Petteri Nummelin bytts mot ett tolv år yngre målhot på blålinjen: Ilkka Heikkinen.

– Det har gått jättebra för både laget och mig själv. Det har kommit många mål och det hjälper, nu behöver jag inte känna nån stor press längre. Jag och säkert alla andra väntar sig mål, det var därför de värvade mig, säger Heikkinen.

Heikkinen har varit ligans överlägset effektivaste back hittills med fem mål på sex matcher, vilket ger en delad andraplats i skytteligan alla spelare medräknat. Han avgjorde därtill straffläggningen mot Tappara senast.

Ilkka Heikkinen, TPS, hösten 2016.
Ilkka Heikkinen har varit precis så målfarlig som TPS – och han själv – hoppades. Ilkka Heikkinen, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Ilkka Heikkinen,TPS (ishockey herrar)

Den tidigare backskyttekungen i Schweiz, Sverige och Champions Hockey League är tillbaka i Finland efter en sju säsonger lång utlandsvistelse som även innehöll spel i KHL samt en handfull matcher i NHL.

– Livet utanför ishockeyn var ganska tråkig, förklarar Raumobördige Heikkinen beslutet att återvända. Ju äldre man blir, desto mer behöver man hobbyer och annat liv utanför rinken. Det blev för tungt mentalt att vara utomlands.

– Här har jag fler kompisar och lättare att göra saker jag gillar. Jag har också nära till stugan där jag vill vistas året runt och kunna jaga och fiska och annat.

Erik Thorell: Förening på uppgång

En stor orsak till att valet föll på TPS var även Tomi Kallio, som Heikkinen spelade tillsammans med i Växjö.

En annan spelare som anslutit från Sverige är yttern Erik Thorell, som var tvåa i Allsvenskans poängliga i BIK Karlskogas tröja förra säsongen.

– Jag kände att jag har en chans att få en stor roll här och utvecklas som spelare. Jag hade väl inte jättebra koll på TPS men visste att det är förening på uppgång som nu vill ta nästa steg, säger Thorell.

– Vi är ett fartfyllt lag som jobbar hårt, har mycket talang och skills, samt två bra målvakter. Det finns också många rutinerade spelare som kan bidra med erfarenheter och tips, vilket är positivt.

”Oerhört stor sak”

Rutin finns det sannerligen. Lagets stora ledare Tomi Kallio, Eric Perrin och Henrik Tallinder har en snittålder på 39 år – och alla är dessutom vana vinnare.

– Jag undrar om erfarenhetens uppskattning kanske minskat i den moderna ishockeyn, funderar Heikkinen som själv värderar rutin högt.

Ari-Pekka Selin, TPS tränare, våren 2016.
Ari-Pekka Selin omringas av erfarenhet på TPS-bänken. Ari-Pekka Selin, TPS tränare, våren 2016. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Ari-Pekka Selin,FM-ligan i ishockey,TPS (ishockey herrar)

– Det är en stor tillgång och det som märkts tydligt här är att alla, från den äldsta till den yngsta, sätter 110 procent på spel för laget, säger backprofilen med eftertryck.

– Jag har spelat i många olika lag och det är en oerhört stor sak att alla är med för fullt. Det är fint att komma till omklädningsrummet varje dag när man märker att alla ger allt.

Enorm skillnad från förra hösten

TPS genomlider som bäst sin längsta medaljtorka sedan 1970-talet. Ilkka Heikkinen säger rakt ut att han siktar på FM-guld, annars är det onödigt att spela hockey, konstaterar han.

Kapten Kallio vill inte gå lika långt – men ingredienserna för framgång finns.

– Årets TPS är snabbare, vi kan hålla pucken mer inom laget och behöver inte slänga puckar hit och dit så mycket som vi var tvungna att göra förra året. Det är framför allt på backsidan vi har mycket mer skicklighet, utan att ändå tappa det defensiva jobbet.

– Vårt spel har tidvis sett väldigt bra ut, säger Kallio. Om jag jämför dagens TPS mot förra årets lag vid denna tidpunkt ifjol är skillnaden enorm. Och det är ett bra tecken.

TPS har inlett ishockeyligan med fem segrar på sex matcher.