Hoppa till huvudinnehåll

Ingå kan snart få eget slakteri

Ann Storsjö är en av de köttproducenter som ska lotsa fram ett nytt slakteri i Västnyland
Ann Storsjö är styrelseordförande i Meatgard Ab. (Arkivbild) Ann Storsjö är en av de köttproducenter som ska lotsa fram ett nytt slakteri i Västnyland Bild: Yle/Christoffer Westerlund ann storsjö,Raseborg

Aktiebolaget Meatgard som ägs av sex köttproducenter i Västnyland och Åboland kan snart ha ett eget slakteri i Västankvarn. På tisdag (4.10) behandlar byggnads- och miljönämnden i Ingå bolagets ansökan om bygglov.

Meatgards styrelseordförande Ann Storsjö säger att om och när bygglovet beviljas är det ett första steg mot ett eget slakteri i Ingå.

- Steg två blir att skaffa slutdelen av finansieringen och steg tre är att få verksamheten i gång. I första skedet kan slaktandet och styckandet ske tre vardagar i veckan.

Det sannolika är att verksamheten också har en sysselsättande effekt, säger Storsjö.

- Det kommer att behövas en verksamhetsledare på deltid samt en slaktare och en styckare.

Idealet vore om någon av aktieägarna kunde använda tre dagar i veckan av sin tid för att leda verksamheten, säger hon.

Upp till tusen enheter per år

Bygglovet gäller en byggnad på ungefär 500 kvadratmeter. Slakteriet kunde hantera upp till tusen djurenheter per år, främst nöt och lamm men också gris, häst och vilt.

- Målet är att få flera köttproducenter med i verksamheten. Vi vill gärna se flera köttproducenter från Västnyland, Östnyland och Egentliga Finland sköta slaktandet och styckandet i Västankvarn.

I framtiden kan slakteriverksamheten möjligen utvidgas till förädling av köttprodukterna, till exempel korv.

- Kanske det någon gång i framtiden kan bli aktuellt med butiksverksamhet också.

Artikeln uppdaterad 5.10.16:
Bolaget Meatgard får bygga ett slakteri i Västankvarn i Ingå. Byggnads- och miljönämnden har enhälligt godkänt bolagets ansökan om bygglov den 4 oktober 2016.