Hoppa till huvudinnehåll

Munthers vän tog sitt liv efter negativt beslut

Ett ljus.
Flera asylsökande har antingen tagit livet av sig eller försökt göra det under de senaste veckorna. Ett ljus. Bild: EPA/WAEL HAMZEH sorg

Asylsökande Munther Al-Assaf var bekant med en person som tog sitt liv efter ett negativt asylbeslut. Stämningen på asylboendena är låg och många flyktingar går på antidepressiva.

Ett negativt beslut blev droppen som fick bägaren att rinna över. Munthers bekant kunde inte leva med vetskapen om att han var tvungen att åka hem.

– Det var omöjligt för honom att åka hem till sitt hemland och såg ingen annan utväg än att ta sitt eget liv, säger Munther.

Antalet asylsökande som tar sitt liv har ökat och nu slår Föreningen för mental hälsa i Finland larm om saken. Förra veckan var det minst två asylsökande som begick självmord och andra personer har försökt att göra det.

– Det vittnar om den hopplöshet som många asylsökande känner, säger Outi Ruishalme från Föreningen för mental hälsa till Yle Uutiset.

Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting
Munther har vloggat för Radio X3M under året som gått. Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flykting Bild: Niclas Runeberg/Yle munther al assaf

Det är en hopplöshet som Munther känner igen från de asylboenden han besökt.

– De flesta som blir riktigt deprimerade är de som fått ett negativt beslut. Men många asylsökande tar antidepressiva läkemedel som påverkar deras beslut, säger han.

Munther tycker att det är sorgligt att människor inte kan leva utan läkemedlen.

– Ser man runt i människors postfack på asylboendena så är de fulla av mediciner.

Asylsökande går under jorden

Under den senaste tiden har det snackats en hel del om att antalet papperslösa i Finland ökar. Det faktum att Finland inte kan tvångsavvisa asylsökanden från exempelvis Irak och Afghanistan därifrån de flesta asylsökande i landet kommer ifrån betyder att de är tvungna att åka hem frivilligt. Enligt en färsk rapport åker många irakier som fått ett negativt besked hem, men fortfarande kan en betydande andel stanna kvar i Finland.

Polisen vittnar om att man inte vet vad som ska hända med de som blir kvar i landet. De som blir kvar mister ofta allt sitt socialskydd, sin rätt till bostad och sin rätt till arbete.

– För inte så länge sedan var det tre eller fyra personer från vårt asylcenter som plötsligt försvann. Ingen vet var de är och ingen har kontakt med dem. Alla som försvann hade fått ett negativt beslut, så just nu lever de väl under jorden eller så åkte de till ett annat land, säger Munther.

Ett piller
Ett piller Bild: Yle/Ludovic di Orio beroende

Själv förstår han varför desperata flyktingar väljer att gå under jorden istället för att åka hem.

– Om du slåss för ditt eget liv så kommer du att göra allt för att överleva. Det går rykten om att det kommer att komma en ny lag som tvingar de som fått negativa beslut att åka hem. Så för många känns det lättare att bara försvinna eller åka till ett annat land, säger Munther.

Vad han själv kommer att göra om han får ett negativt beslut vill han helst inte tänka på.

– Det får vi se sedan, säger Munther.