Hoppa till huvudinnehåll

Norrströmmens bro i Nagu förkortade Skärgårdsvägen

Norrströmmens bro togs i bruk 1986. Den ersatte färjan mellan Storlandet och Lillandet i Nagu. Köandet vid Vikoms färjpass i Nagu var därmed ett minne blott.

Regionalväg 180, eller Skärgårdsvägen, går från Åbo till Houskär. Framför allt förbinder vägen kommunerna i Pargas stad med varandra. När man reste från Pargas till Korpo fick man förr åka med tre färjor. Till Houtskär kunda man åka upp till sju färjor.

Nagu består av 3000 öar, men de flesta bor på Storlandet och Lillandet. Bron vid Norrströmmens sund, mellan Biskopsö (Lillandet) och Ernholmen (Storlandet), ersatte färjan vid Vikom 1986. Vikoms färja utgjorde en flaskhals för all trafik.

Norrströmmens bro är femton meter hög, och alla menar att bron är värd pengarna och allt besvär.

Den sjätte oktober invigdes bron under högtidliga former. Christoffer Taxell, då justitieminister, klipper av bandet till bron.

Bron över Norrströmmen i Nagu.
Bron över Norrströmmen, 2016 Bron över Norrströmmen i Nagu. Bild: Yle/Johanna Ventus biskopsö

Efter att Norrströmmens bro tagits i bruk tog man upp igen diskussionerna kring en fast förbindelse mellan Pargas och Nagu.

X-tra besöker Nagu där redaktör Henrik Ringbom pratar med skolbarn i Kyrkbackens skola om de vill ha bro eller färja över till Pargas.

Åsikterna går isär, vissa menar att det är lugnare och mera miljövänligt att åka färja. De vill inte bli en del av Pargas och ha busar och turister till Nagu.

De sku vara hemskt om Nagu sku få bro och bli ihop med Pargas, för då sku busarna komma.

Andra igen tycker att bro skulle ta bort stressen att hinna till färjorna. Och så sku man slippa det tråkiga köandet.

För företagarna med tunga varutransporter är bro det enda möjliga,

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.